Искрен Веселинов: Санкцията на САЩ към съдия Миталов е сигнал за проблемите в системата

Искрен Веселинов: Категорично заставам зад правото на арменците да отстояват своите духовни граници

Напъните на Ердоганова Турция да претопява християнски народи чрез агресивната си неоосманистка концепция са недопустими!

Това написа във „Фейсбук“ заместник-председателят на ВМРО и народен представител от 19-и МИР – Русе Искрен Веселинов по повод разрастващия се военен конфликт в Южен Кавказ, който вече взе десетки жертви. Публикацията му е и реакция на интервю, дадено от бившия президент Росен Плевнелиев за азербайджанска медия, в което определи нападението на Армения срещу Азербайджан като провокация. Веселинов е категоричен, че незачитането на историческите факти е лицемерие и въпреки убедеността си, че границите, очертани след Втората световна война, трябва да се зачитат, то това не бива да е основание да се разделят изкуствено народи и да се претопяват в разрастващите се духовни граници на Ердоган.

Ето и пълния текст на позицията на Веселинов във „Фейсбук“:

Не мога да приема подобно лицемерно незачитане на фактите без да възразя!

Войната между Армения и Азербайджан е очаквано продължение на бойните действия, които през 90-те години започнаха след краха на Съветския съюз, но и нова военна авантюра на Ердоган. Изкуственото разделяне на държавите съобразно териториалните интереси на едни или други силни на деня, а не според националност и религиозна принадлежност, винаги в исторически план са водели до кървави развръзки. Нагорни Карабах през 1991 г. се отдели като независима република от Азербайджан. Един напълно логичен акт предвид факта, че там живеят основно арменци – християни, изкуствено вкарани в границите на една мюсюлманска държава, което в съветската ера е изглеждало маловажно, но днес не е.

Категорично заставам зад правото на арменците да отстояват своите духовни граници. Напълно неприемливо е Турция да прокарва своята неосманистка концепция дори и с цената на човешки животи. За мен истинският виновник за конфликта е ясен, откакто Ердоган заяви от Анкара, че „застава зад Азербайджан с всички средства и с цялото си сърце“.

Няма да се задълбочавам, анализирайки геополитическите интереси на Русия, но и те не са чисти.

Лицемерната загриженост за опазване на границите, очертани след Втората световна война, обаче не трябва да е основание да се разделят изкуствено народи и да се претопяват в разрастващите се духовни граници на Ердоган.

Концепцията на Уилсън за граници, определени по национален принцип (включително чрез плебисцит), можеше да спести на днешния свят много болки и конфликти. Казвам го като български патриот, който е посветил живота си на това да се бори за България и за българската диаспора, част от която изкуствено отделена и насилствено асимилирана под чужда националност именно заради подобни геополитически игри, на които жертва е и християнска Армения. Редно е и лидерите на ЕС да застанат зад християнския арменския народ, който винаги е бил много по-близък като културни ценности до Европа, и да дадат ясен знак на Турция, че за агресивната и неоосманистка политика няма място в един цивилизован свят. Позиция с констатации за тревожното положение в региона и вял призив за преговори единствено „наливат“ сили в агресивната и демонстративна неоосманистка концепция.

Не мога да приема подобно лицемерно незачитане на фактите без да възразя! Войната между Армения и Азербайджан е…

Сподели: