Весна Джуркович ще бъде Виолета Валери в "Травиата"

Весна Джуркович ще бъде Виолета Валери в „Травиата“

Отново ще ни гостува талантливата Весна Джуркович. Ще я видим в ролята Виолета Валери в операта „Травиата“ на 6 ноември от 19 часа в Доходно здание.

Весна Джуркович е от младите сръбски сопрани, които са в началото на своята успешна артистична кариера. Родена е през 1992 в Зренянин, Сърбия. Завършила е Факултета по музикални изкуства на Университета за изкуства в Белград със специалност Класическо пеене в класа на проф. Людмила Грос, където защитава магистърската си степен през 2016.

По време на обучението си участва в редица певчески конкурси. Удостоена е с Първа награда и награда за най-красив глас на Международния конкурс „Bruna Spiler” в Черна гора (2011) и Първа награда на Международния конкурс „Никола Цвеич” в Сърбия (2014). Факултетът по музикални изкуства я обявява за студент с най-висок резултат в основната дисциплина (2016). Дебютът на Весна Джуркович на оперната сцена е в „Дидона и Еней“ на Хенри Пърсел в Народния театър в Белград с ролята на Белинда (2013). Година след това тя пее в „Коронацията на Попея” на Монтеверди в ролята на Друзила в Опера и театър „Мадленианум” в Белград. И двете опери са дирижирани от диригента Предраг Госта – специалист в интерпретацията на музика от епохата на Барока,а артистичен ръководител е известната барокова певица Марияна Миянович.

Като част от оперното студио на Националния театър в Белград (2016-17; 2017-18) Весна Джуркович работи със сръбски диригенти и режисьори, започва да пее в актуалния репертоар на Операта – Адела („Прилепът“), Оскар („Бал с маски“), Барбарина („Сватбата на Фигаро“), Нела („Джани Скики“) и Първа дама („Вълшебната флейта“). По повод честването на Годината на Прокофиев (2016) тя изпълнява главната роля на едноактната опера на Прокофиев „Мадалена“ в Руския център за наука и култура в Белград. Весна Джуркович дебютира с успех като Мюзета („Бохеми“) в Сръбския национален театър в Нови Сад (2017), дирижиран от италианския маестро Джанлука Марчано. След като завършва Оперното студио, тя дебютира в ролята на Джилда („Риголето“) също в Народния театър в Белград (2019).

Весна Джуркович сътрудничи на Белградската филхармония като солистка в „Егмонт“ наБетовен под палката на Габриел Фелц (2019). Няколко пъти тя е била гост-солист в концерти на Зренянинската филхармония, както и на Симфоничния оркестър на Войводина. Весна Джуркович е била гост в концерта „Željko Lučić and Friends“ в Зренянин (2015) с участието на световноизвестния сръбски баритон.

Сподели: