Излезе празничният брой на вестник "Студентска искра"

Вестникът на Русенския университет „Студентска искра“ ще празнува своята 65-годишнина

На 6 февруари 2023 г. 11:00 ч. в Заседателната зала на Ректората вестникът на Русенския университет „Студентска искра“ празнува своята 65-годишнина. Организираната Кръгла маса, посветена на вестника е посветена на всички искрици, оставили своя следа в историята на вестника и в историята на Русенския университет.

На 5 февруари 1958 г. в Русе се появява първият брой на вестник, наречен „Студентска искра“. Тримата борбени и дръзки младежи – Иван Неделчев (главен редактор), Кирил Момчилов и Йордан Панайотов, са първият екип, превърнал идеята в реалност.

Това е единственият университетски вестник, който не е променил своето име от 1958 година и не е прекъсвал връзките си с читателите до днес – 65 години уникална история за България. Това не е най-старият, а най-дълго съществувалият през годините академичен вестник, запазил име, университет и читатели. Това е искра, живот, развитие и възход.

За своите 65 години вестникът е излязъл с 423 регулярни броя (по номерация), много извънредни броеве (без номерация), специални броеве със заглавия с тематични заглавия. В редакциите му са работили над 650 сътрудници.

По време на Кръглата маса ще бъде представен издаденият сборник „65 години Студентска искра и 5 от тях“ за периода 2018 до 2023 г.

От 5 февруари до 17 февруари 2023 г. във фоайето на Ректора на Русенския университет се представя изложбата „Искра, живот, развитие – „Студентска искра“ 65 години възход“, показваща моменти от историята на изданието от 1958 г. до 2023 г.

сн. Архив

Сподели: