Впечатляващо представяне на ветераните плувци на „Ирис”-Русе на международен турнир в Брашов

Ветераните на „Ирис“ отново с много медали в Лас Палмас

Ветераните на „Ирис“ Русе се представиха достойно и отново завоюваха много призови места в отделни плувни дисциплини на открито първенство по плуване за ветерани в Лас Палмас, Канарски острови. Домакин на състезанието бе плувен клуб „Метропол“, създаден през далечната 1934 година. Участваха около 120 плувци, като конкуренцията бе главно от испанската автономна област – седем на брой – Гран Канария /с три отбора/, Тенерифе, Фуертевентура, Лансароте, Ла Палма, Ла Гомера и Ел Йеро.

Въпреки ограниченото си участие /само 8 плувци/ родните плувци спечелиха: Росица Янакиева и Никола Гущеров – по три първи места, Николай Ханджиев и Ивелин Иванов – по две, Моника Вучева – едно. Мая Тановска и Красимир Динов също влязоха с постиженията си в призовите тройки. Програмата включваше по 50 и 200 м от всички стилове, 200 м съчетано плуване, 400 м св.стил и рядко използваната във ветерански състезания плувна щафета 4 по 200 м.

Класирането в това състезание бе по-особено, отколкото е в други държави. Независимо от призовите места в отделните дисциплини в крайното класиране по възрастови групи подреждането бе по точкова система на европейската плувна федерация FINA, т.е. разлика до текущия световен рекорд в съответната дисциплина. Така победител от събраните точки в трите разрешени дисциплини за участие в своята възрастова група извоюва Росица Янакиева, а Николай Ханджиев и Моника Вучева станаха втори. Получиха плакети на Общината на Лас Палмас и парични награди /Росица Янакиева – 500 евро, Николай Ханджиев и Моника Вучева – по 300 евро/.

Независимо от натоварената стартова програма организацията и съдийството на състезанието бяха на много добро ниво. Басейнът е общински и се ползва за всякакви плувни цели. Плувното обучение на деца в Лас Палмас започва, когато те са вече на четири години и се извършва само на открити басейни с температура на водата 26 градуса. Отборът е станал свидетел на обучение на 60 четиригодишни деца – без да присъства нито един родител, но с участието на 12 инструктори.

В идните месеци на годината за плувците ветерани на „Ирис“ следват участия на откритите първенства на Румъния, Гърция и Словакия.

сн. Архив

Сподели:

Още новини от деня