Ветово гостува на Авджълар

Време за прочитане: 2 мин.

/Специално за БТА от Нахиде Дениз/ Този уикенд вероятно дълго ще се помни от изселниците в истанбулския район Авджълар, който е компактно населен с изселници от България, и от земляците им от град Ветово, Русенско, които им гостуваха тези дни.

Визитата се осъществи по покана на кмета на Авджълар, Туран Ханчерли. А делегацията на приятелите от Ветово се ръководеше от кмета на града Георги Георгиев.

В разговорите между кметовете и представителите на двете общини бяха обсъдени съвместни инициативи,които предстои да бъдат обсъдени с цел разширяване на сътрудничеството.

Гостите бяха запознати с детайли от дейностите на общината по проблемите на чистотата,грижите за възрастни и болни,социални дейности,култура, образование и др. Посетиха дома-музей на Ататюрк, гордостта на Авджъларци. Гостите бяха изключително топло посрещнати в Дружеството за култура и сътрудничество на Балканските турци в Авджълар с председател известния шампион по свободна борба Ефраим Камбероглу,където се състоя задушевен разговор.

Повече от членовете на Дружеството са с корени от Северна България,включително от района на Ветово и поддържат здрави връзките с някогашните си земляци.

Кулминацията на гостуването бе съвместната вечер на дружбата, между Авджълар и Ветово,изразена чрез песните и танците на домакини и гости.

Градският културен дом на Авджълар “Баръш Манчо” с капацитет над 500 души бе претъпкан от зрители.На сцената се редуваха изпълненията на състава за духова музика и кръшните танци на фолклорния ансамбъл от Ветово.Авджъларци се представиха с изпълнения на анадолски танци,в които участваха и малки и по-големи изпълнители.

Особено вълнуващ бе моментът,когато на сцената се хванаха на кръшно хора и гости, и домакини.

Всъщност връзките между Авджълар и Ветово имат доста дълга история,която започва преди 20-ина години,при един от първите кметове на общината-Мустафа Деирменджи,който е с изселническо потекло от България.

Кметовете се сменят,но връзките укрепват.

“Чувствам се повече от щастлив,че успяхме да ги доразвием и заздравим,ето че пак сме заедно,въпреки разстоянията.Благодарение на земляците ни,се чувстваме в Авджълар като у дома си.Особено съм благодарен на кмета на Авджълар г-н Туран Ханчерли за това,че независимо,че е нов кмет,една от първите си визити направи за празника на нашия град.А вечерта на дружбата в културния дом на Авджълар бувално ни зареди с енергия за нови изяви”-заяви кметът на Ветово Георги Георгиев пред БТА.

По думите му община Ветово е известна с уникалния си етнически състав,букет от различни култури, обединени в обща географска територия.

“Ние се гордеем с толерантното съжителство на толкова различни по етнически състав групи,гордеем се,че и със земляците от Авджълар ни свързва нишката на толерантноста и уважението,които преодоляват границите”,допълни кметът Георгиев.

Планира се Авджълар и Ветово да се побратимят.В проекта,който предстои да бъде обсъден между двете общини ще бъдат включени различни инициативи,които да разширят диапазона на сътрудничестото-от културни до туристически,търговскоикономически инициативи.

Сподели:

Още новини от деня