наводнена улица в русе от порой 1

Вземат се мерки за недопускане нови наводнявания след дъжд на основни пътни участъци в Русе

Време за прочитане: 2 мин.

Заместник-кметът по устройство на територията Магдалина Илиева заяви по време на пресконференция днес, че по някои от завършените обекти имат проблеми. Тя даде пример с пропадане на паважна настилка по бул. „Придунавски“, проблем с подходите за достъпна среда по велоалеи и тротоари. Това е отнесено и ще се възстанови от изпълнителя на обекти в рамките на гаранционния срок.

Сериозен проблем има с нивата на дъждоприемните решетки и ревизионните шахти. По линия на новоприетите обекти дефектите се отнасят до изпълнителите и ще се отстранят за тяхна сметка.

След наводнението пред Хоуммакс са взети мерки. Възложено е изпълнение като част от проекта по обновяване на бул. „Липник“ на едно включване в северното платно /там още не е работено/. Там ще се направи спешно изпълнение по проекта без да се асфалтира целия участък. Остава обаче проблемът с навременното прибиране на окосената трева.

Проблем възниква с наводняване на участъка около ГКПП „Дунав мост“. Той е възникнал още при изпълнение на лота на пътя Русе – Силистра, посочи Илиева. Общината е направила нужното, като са изготвени идейни проекти за отводняване на участъка от „Сръбчето“ до пл. „Европа“. Изпълнена е малка част от проекта с резервоар. В останалата част обаче се преминава в сервитутна зона под контрола на Агенция „Пътна инфраструктура“. Очакванията са от АПИ да се реши проблема с отводняване на нейния път.

Наводнението на бул. „Потсдам“ не е причинено от изпълнението на проекта. Незаконно терените на „Плодекс“ се отводняват през една тръба в посока на булеварда. Това е недопустимо, подчерта Илиева. Всеки частен терен трябва с проект да се отводни в съответното канално отклонение. Написани са нужните писма до собствениците им. Даден е срок до края на месеца за решаване на проблема. Собствениците са се свързали с проектанти, сочат данните на Община Русе. Фирмите трябва да изпълнят площадково отводняване, а в противен случай ще има административни мерки.

По сходен начин се процедира с автомивката в района на Карпет Хаус.

В междублоковите пространства има проблеми с недостига на паркоместа, като в резултат на това е започнало безразборно паркиране в тревните площи. Предстои среща с ОП „Комунални дейности“ и намиране на терени за изграждане на нови паркоместа, но така че да не пречат на подземната инфраструктура.

сн. Архив

Сподели:

Още новини от деня