Вземи безплатна книга срещу килограм пластмаса на 19 май на паркинга на Kaufland Русе - Ялта

Вземи безплатна книга срещу килограм пластмаса на 19 май на паркинга на Kaufland Русе – Ялта

В навечерието на празника на буквите кампанията „Книги за смет“ се завръща в Русе. Събитието ще се проведе на 19 май (неделя) от 10 до 13 часа на паркинга на Kaufland Русе-Ялта, който е партньор на организацията за шеста поредна година.Най-мащабната еко инициатива в България в подкрепа както на рециклирането, така и културата на четенето, се завръща в града отново след две години. Русенци ще могат да избират между най-обичаните български романи или световни класики срещу предаване на килограм годна за рециклиране пластмаса. През тази година всеки желаещ може да получи само една книга независимо от предаденото количество над единия килограм.

„Книги за смет“ има и специална кампания тази година – „Буквите, които ни свързват“, посветена на кирилицата, като всяко книга от нея започва с буква от славянската азбука. Сред първите ѝ заглавия са някои от най-големите български класики като „Албена“ на Йордан Йовков, любимата детска приказка „Баба Яга“, както и сборник с текстове на майстора на късия разказ Елин Пелин. Изданията в „Книги за смет“ са насочени както към ученици и студенти, така и към широката общност.

Инициативата обединява хиляди хора от различни краища на България в благородната кауза, затова организаторите дават възможност на всеки член на едно семейство да получи книга. Условието е те да бъдат заедно по време на предаването и всеки да дари отделен килограм пластмаса. Събраните отпадъци ще бъдат рециклирани от „ЕКОПАК България“, който е партньор на инициативата от нейното създаване.

Кампанията ще се проведе в общо 10 български града през 2024 г., като Русе е втората спирка на инициативата. В последните две издания на „Книги за смет“ в града са събрани над 4 тона пластмаса. Тази година началото бе дадено на 20 април в Благоевград, където събитието се радва отново на огромен интерес и събра над половин тон пластмаса. Следващите градове от обиколката са Пловдив (25 май), Бургас (26 май), Карлово и Казанлък (2 юни), Варна (8 юни), Шумен (9 юни), Велико Търново (22 септември) и София (29 септември).

Организаторите препоръчват пластмасата да е без съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла и домакински електроуреди. Приемат се опаковки, бутилки, кофички от кисело мляко, капачки и др.

Най-голямата търговска верига в България Kaufland подкрепя каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“, като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Българо-американска кредитна банка, Община Бургас, община Велико Търново и община Пловдив.

Повече информация за „Книги за смет“ може да откриете и във фейсбук страницата FB/knigizasmet.

Фондация Credo Bonum е неправителствена организация, основана през 2006 г. и насочена към проекти и инициативи, допринасящи за положителна промяна в области като култура, екология, устойчивост, опазване на околната среда и др.

Кампанията „Книги за смет“ е създадена по идея на издателство Smart Books през 2011 година. Познато е със своите книги за пътешествия и с класически детски заглавия. Мисията му е свързана с четенето и опазването на природата.

Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от над 2 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 7500 служители. През 2023 г. компанията разполага с 65 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата

Сподели: