обувки за лов

Видове обувки за лов. Кои обувки са най-подходящи за летния сезон?

Не е трудно да се досетим, че през зимата трябва да помислим сериозно за ловната екипировка, включително и за онова, което слагаме на краката си. Ако ходим на излет в гората през януари, то е пределно ясно, че ни нужни топли и здрави боти, които да предпазват от студ и влага. Но при положение че част от ловния сезон протича през горещите месеци, следва да изберем какво да носим и в този период на годината.

Ясно е, че през лятото „тежката категория” остава на заден план. Кой би обул ботуши през август, когато стартира ловната кампания? Малцина биха прибягнали до подобен ход, обаче не са много и ентусиастите, които ще поемат към гората със сандали за лов. Въпреки че в добрите специализирани магазини като Guns.bg се предлагат висококачествени модели от този вид, те не са за всеки тип терен. 

При всички положения в топло и сухо време тази опция е за предпочитане пред тежките плътни обувки, които сме носили през зимата. Като че ли най-логично е да сложим на краката си стандартните ловни маратонки, но това далеч не означава, че какъвто и да е модел би бил подходящ за преследване на дивеч.

Възможно ли е да използваме ежедневни обувки?

Тук е важно да подчертаем, че говорим за ежедневни обувки за лов, които намират приложение и при други дейности като планинарство, къмпингуване, риболов и т.н., а не обратното. Дори и някой начинаещ ловец да се е осмелил да обуе обикновени кецове или маратонки на първия си излет с дружинката, повече не е повторил тази грешка. 

Материята, подметките, стелките и всеки елемент от една истинска ловна обувка са създадени да защитават краката и да ни носят комфорт при специфичен терен и интензивни натоварвания.

Ако се чудим дали вариантите за лов влизат в употреба и в същинското ни ежедневие, то отговорът е положителен най-вече по отношение на летните опции, тъй като зимните малко по-трудно биха се вписали извън природата. В Guns.bg ще откриете много стилни модели, пасващи идеално на дънки, спортно-елегантни панталони, карго шорти и прочее в градската динамична среда. 

А щом даден ловен чифт е пригоден да издържа на сурови условия и дълги преходи години наред, запазвайки външния си вид и удобство, представете си колко дълго и вярно ще ви служи, докато ходите на работа например. Така ще носите частица от своето хоби и истинска страст в индивидуалния си стил на обличане.

Какви ежедневни ловни обувки да изберем?

При положение че ще носим маратонките в горещите месеци, трябва потърсим вариант, който да ни гарантира комфортно усещане по време на продължителните излети. Вярно е, че ловът обикновено започва в ранни зори и дори по тъмно, когато температурите още не са толкова високи и земята е покрита със студена роса. В един момент обаче градусите скачат стремглаво и за нас ще бъде истинско мъчение, ако обувката не ни осигурява необходимото ниво на вентилация. 

При най-качествените ежедневни модели – като тези на испанския производител Chiruca, е помислено по въпроса така, че краката да „дишат” на 360 градуса. Това се постига благодарение на няколко компонента: 

  • мрежеста тъкан, съчетана с естествена кожа в горната част на обувката;
  • допълнителна мрежеста материя при подметката;
  • иновативната технологията Gore-Tex, осигуряваща още по-голям приток на свеж въздух. 

Като отличен пример за ежедневни обувки можем да посочим и предложенията на Beretta. Италианската марка е сред топ вариантите за всички ловни продукти, включително и при маратонките. 

А колко трябва да инвестираме за тях? Диапазонът при обувките за лов с по-универсално приложение може да варира осезаемо. Някои модели Chiruca и Beretta надхвърлят 200 лева, но това са артикули от висок клас и могат да издържат дълги години. Има и по-бюджетни продукти като тези на ProHunter, които падат и под 100 лева.

А защо не сандали за лов?

Тази идея изглежда по-екстравагантна, но специално в най-горещите месеци не е лишена от логика. Проблемът с вентилацията със сигурност отпада, защото те осигуряват на краката съвсем различно усещане от това да носим маратонки в жегата. Но ще бъдат ли защитени ходилата ни, ако се движим в пресечени местности, пълни с гъста и бодлива растителност? 

Да, ако изберете дизайна и марката наистина внимателно. Съществуват сандали, които са почти изцяло затворени, но пак запазват характерния за тях приток на повече въздух. Освен това комфортът ще е налице, ако моделът разполага със стабилна, здрава подметка и възможности за регулиране на пристягането.

Така че е въпрос на избор и правилна преценка за условията на предстоящия излет. Най-важното, което трябва да запомним, е, че висококачествените летни ловни обувки могат да се използват пълноценно и за редица други дейности.

Сподели: