вируси атакуват човека

Вижте подробности за 4-те нови случая на заболели от коронавирус в Русенска област

По данни на Регионалната здравна инспекция на територията на област Русе са констатирани четири нови случая на коронавирус през последното денонощие. Всички те са от гр. Русе. От тях единият е 19-годишен футболист от „Дунав“ Русе. На 3-ти юли той е участвал във футболния мач между „Ботев“ Пловдив и „Дунав“ Русе, като ден по-късно започват оплаквания, изразяващи се в главоболие, втрисане, загуба на обоняние и повишена температура до 38.5°С. За момента е в стабилно състояние и се намира под домашна карантина. В процес на установяване и издирване са контактните лица на младия мъж. Що се касае до обявената по-рано информация за двама болни от COVID-19 футболисти в „Дунав“, то за другия може да се посочи, че ще бъде под карантина в гр. София, където се води и по адрес.

Останалите три случая от Русе са съответно при мъж на 67-годишна възраст и две жени на 58 и 66 години. И трите случая нямат епидемиологична връзка помежду си и не са контактни на някои от предходно обявените или 19-годишния футболист. 67-годишният мъж, както и двете жени на 58 и 66 години са хоспитализирани в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“. Тримата пациенти са в увредено общо състояние, което ще рече, че всеки от тях е с двустранна бронхопневмония.

Изследваните контактни служители от Общинската администрация в Русе, които са поставени под карантина, са с отрицателни резултати от направените им PCR-тестове.

Така общият брой на диагностицираните с COVID-19 от Русенско стана 50, като активните случаи са 32 – 30 от гр. Русе и по един от гр. Бяла и село Щръклево. От активните случаи към момента единайсет са хоспитализирани, а 21 са на домашно лечение. От всички 32 активни случая към момента шест са безсимптомни, а останалите са с различни оплаквания.

Добрата новина е, че вчера от Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“ е изписана 81-годишната пациентка от гр. Русе, чиято положителна проба беше обявена на 29-ти юни. Припомняме, че от 17-ти юни тя беше приета на болнично лечение в отделението по лъчетерапия в Комплексния онкологичен център, като веднага след появата на симптоматиката, типична за коронавирус, й е направена рентгенова снимка на бял дроб, от която са били видни данни за пневмония и именно заради това е била насочена към Белодробната болница.

Интересен е и фактът, че от активните случаи 31% са мъжете, а жените са 69%, което като бройка означава съответно 10 и 22. Подобно е и разпределението при всички заболели от началото на пандемията 31 са жените, а мъжете са 19.

Към момента поставените под карантина в областта лица са 575, а за други 5935 тя вече е изтекла. Така общият брой на лицата, които са били или продължават да бъдат под карантина е 6510.

Сподели:

Още новини от деня