Викторина и лекция за Конституцията, съдебната система и административните съдилища в РАС - Русе днес

Викторина и лекция за Конституцията, съдебната система и административните съдилища в РАС – Русе днес

Време за прочитане: < 1 мин.

Кой е върховният закон в България, колко конституции са приемани в българската държава, от какво произтичат конституционните задължения на гражданите, какво е разделението на властите, какви спорове разглеждат административните съдилища и пр. Това бяха част от въпросите, включени в интерактивната образователна викторина, която Административен съд – Русе организира и проведе днес, 13.05.2019 г., съвместно с Английска езикова гимназия „Гео Милев“ в рамките на последната лекция от поредицата предвидени срещи по Образователната програма на ВСС и МОН „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”.

Тестовата надпревара се осъществи чрез една от най-популярните онлайн образователни платформи, която използва игрови принцип на обучение за обмен на знания. Достъпът на учениците до предварително създадения тест се осъществяваше посредством мобилните им телефони. Критерии за крайното класиране бяха правилните отговори на разделените в четири отбора десетокласници и бързината на участниците.

Интерактивната викторина бе последвана от образователна лекция, която фокусира вниманието на децата върху конституцията, съдебната власт и административните съдилища. Гост-лектор и фасилитатор на срещата бе Елга Цонева – дългогодишен председател на Административен съд – Русе.

За втора поредна година Административният съд и АЕГ „Гео Милев“ осъществяват съвместни инициативи чрез интегрирането на информационно – комуникационни технологии. Иновативният формат се прилага все по-успешно в неформалното обучение, тъй като подобрява комуникативните умения, толерантното отношение и екипна работа на децата и подпомага процеса на усвояване на нови знания.

В края на образователната програма учениците имаха възможност да разгледат съдебните зали и да коментират функциите на всеки участник в съдебните производства.

Сподели:

Още новини от деня