Виолета Радкова сподели спомен за Андрей Даниел

Виолета Радкова сподели спомен за Андрей Даниел

Русенският художник Виолета Радкова публикува в профила си във Фейсбук спомени по повод кончината на художника Андрей Даниел. Той е роден и прекарал детството си в Русе, когато тук е живял и работил неговият баща Леон Даниел.

„Скъпи Андрей!- пише Виолета Радкова – Когато като дете растеше в Русе…в един от дворовете на еврейската махала се били събрали най-интересните артисти на града. Под шарената сянка на асмите седели около градинската маса и си бъбрели сладко-сладко за какво ли не: Леон Даниел, Жак Авдала, Петър Попов и Иван Кондов…Случайно забелязали, че когато произнесат думата „ФАНТАЗИЯ“ – ти просто си полудявал, възбудено си започвал да подскачаш, да се радваш, да викаш! Пробвали няколко пъти и…няма грешка – при всяко споменаване на тази дума, ти просто си пощурявал!!! Тогава Леон, татко ти, те попитал: „какво мислиш, че е „ФАНТАЗИЯ“, а ти веднага , без даже да се замислиш, си отговорил: „МНОГО ОГЛЕДАЛА, ИЗНЕСЕНИ НА ДВОРА!“ Мили, скъпи Андрей, още тогава си бил ХУДОЖНИК! Всичките ти картини са толкова РАЗЛИЧНИ, НЕОБИЧАЙНИ, ФАНТАСТИЧНИ, ИНТЕЛИГЕНТНИ, БЕЗ „ФАТКИ“…САМО МИСЪЛ, МАЙСТОРСТВО, ИНТЕЛЕКТ И РАДОСТ ОТ ЖИВОТА! Благодарна съм на Съдбата,че приживе ти разказах тази история от милото ти детство в моя любим град, която ти не знаеше…ПОКЛОН!!!“

/снимка с източник СБХ/

Роден на 28 март 1952 г. в Русе, той работи основно в областта на живописта, но също и стенопис, сценография, графика и оформление на книги. Син е на театралния режисьор Леон Даниел (1927-2008).

През 1977 г. завършва Художествената академия в София при проф. Добри Добрев. От 1983 г. е преподавател по живопис в Националната художествена академия в София, в която от 1992 до 1995 г. е декан на Факултета за изящни изкуства.

Член-кореспондент е на Българската академия на науките в областта на изкуството и изкуствознанието (от януари 2015). От 8 март 2002 г. до 23 април 2008 г. е заместник-председател на Съюза на българските художници.

Първата си самостоятелна изложба прави през 1978 г. Има над 100 участия в представителни изложби на българско изкуство в страната и чужбина и над 50 публикации.

През 1986 г. е един от участниците в създадената от изкуствоведа Филип Зидаров група за авангардно изкуство „Градът“, който привлича няколко млади, но вече изявени живописци около идеята за „Изложба без картини“ – Божидар Бояджиев, Вихрони Попнеделев, Греди Асса, Недко Солаков.

Първата им изложба е в София през юни 1988 г. под името „Градът“ и с нея те гостуват в градовете Нотингам и Лондон във Великобритания (1990), и Валенсия в Испания (1992). Групата съществува като творческо обединение със съвместна дейност до 1992 г.

През 2011 г. проф. Андрей Даниел представя книгата си „Неща, места и хора“, която включва както творби на художника, така и негови текстове – пътеписи, есета, портрети.


Проф. Андрей Даниел е носител на първа награда от Общата художествена изложба в Пазарджик (1988), на диплом от Международния конкурс по живопис в Кошице, Словакия (1983), на „Кристална звезда“ на столичната галерия „Макта“ (1997), на наградата „Златно перо“ на галерия „Макта“ (24 май 1998), на годишната Национална награда за живопис „Владимир Димитров-Майстора“ за 2012 г. (1 февруари 2013) и др.

Сподели:

Още новини от деня