Виртуално представяне на двадесет и първото издание на електронното списание за етнология, медиавистика и археология „Онгъл“ бе направенo пред експерти

Виртуално представяне на двадесет и първото издание на електронното списание за етнология, медиавистика и археология „Онгъл“ бе направенo пред експерти

Виртуално представяне на двадесет и първото издание на електронното списание за етнология, медиавистика и археология „Онгъл“ бе направен сред представители на музейната гилдия. Организаторите на срещата – екип на Регионален исторически музей – Русе и Асоциацията за антропология, етнология и Фолклористика „Онгъл“, очертаха резултатите от проучване за рефлексиите на COVID-19 върху институциите на паметта в България. Фокусът попадна върху данните от анкета за дигиталните активности на музеите във времето на пандемия и онлайн ресурсите, с които работят, за да привличат аудитории в ситуации, налагащи експозиционните зали да останат затворени. С интернет участниците бяха споделени разкази и впечатления на директори и PR-специалисти от страната за начина им на работа и трансформирането на репертоарните политики в необичайната обстановка, наложена от пандемията. Коментиран бе и успешният пример за Панаир на музейните изложби – най-големият и престижен форум у нас за музеи, който през 2020-а година се проведе като хибридно събитие, заради въведената епидемичната обстановка.

Проучването за музеите и COVID-19 е първото по рода си и най-мащабно до този момент в България изследване, което проследява пандемията и нейното отражения върху организациите, работещи с наследство. Проучването предлага и инструментариум за работа във време на криза, маркира и добри практики от дейността на българските музеи във времето на COVID и след него.

Списанието за музеите и COVID-19 е резултат от изследователската дейност по Проекта „Музеи и (пост) COVID: в търсене на инструменти за работа с публики“, реализиран с подкрепата на Национален фонд „Култура“, Програма „Публики“ 2021, Модул „Изследване и идентифициране на аудитории“.

Сподели: