ИмотиРусе

Висока влажност в апартамента

Защо има високата влажност в апартамента

Вредата от неприятната висока влажност в апартамента не винаги се усеща веднага или не се вижда с невъоръжено око, но  я има. Влажността е благоприятна среда за растежа и развитието на много бактерии, паразити и плесени, които са вредни за хората.

В допълнение, тежка, неприятна миризма често се усеща в такава във влажна стая. Поради тази причина трябва да знаете как да се отървете от влажността в апартамента по най-лесния начин, за да направите живота безопасен и удобен.

Опасността от висока влажност в апартамента за хората не бива да се подценява.

Има няколко основни причини, поради които трябва да се отървете от влагата в апартамента възможно най-скоро:

  • Ако стаята е влажна, тогава никакви антибактериални средства, дори най-модерните и ефективни, не могат напълно да унищожат бактериите. С тях можете да се справите само ако намалите влажността.
  • Влажността е идеална среда за плесени. Спорите й са опасни за здравето. Алергии, респираторни и кожни заболявания – плесента или провокира, или влошава тези заболявания.
  • Много паразити процъфтяват във влажни условия и унищожават имунната система на хората и домашните любимци.
  • Биологичните замърсители също процъфтяват във влажна среда, особено когато се допълват от топлина (+ 26 ° C и повече). Прах, прашец, частици от животинска кожа, акари – всякакви алергени се активират и следователно стават по-опасни.

Причини за появата на влажност в дома – това са най-важните!

Лошата вентилация, близките източници на влага, икономията при отопление и неправилната изолация са основните причини за влага в частна или жилищна сграда.

Недостатъчната вентилация е най-честата причина за високата влажност. В жилищните сгради, особено от стария фонд, положените вентилационни шахти и решетки се запушват. В резултат на това движението на въздуха спира.

Ситуацията се влошава  от ползването на нискокачествени материали за покриване на тавани и стени.

Други често срещани причини са:

  • валежи: дъжд, топящ се сняг, конденз,
  • застояла вода в апартамента от спукано водопроводно оборудване, счупени аквариуми,
  • парников ефект от изобилие от стайни растения, особено ако се нуждаят от обилно поливане,
  • дишането на хора, животни, растения също повишава влажността.

Съвременно решение на проблема е закупуването на специален уред за намаляване на влажността -влагоуловител. В магазините се продават различни модели, които дават отличен ефект в тази ситуация.

Сподели: