Висши дипломати от посолствата на ОЕА и Кувейт бяха на посещение в Русенския университет

Висши дипломати от посолствата на ОЕА и Кувейт бяха на посещение в Русенския университет

Днес, 24 януари (петък) 2020г., на посещение в Русенския университет бяха г-н Тарик Бауазир, временно управляващ посолството на ОАЕ в София, г-н Абдулуахаб Ал-Нажар, първият посланик на ОАЕ в София, г-н Мохамед Ел Бакари, съветник в посолството на ОАЕ, Н.Пр. г-н Якуб Ал Атики, посланик на Кувейт и г-н Саад Алансари, първи секретар на посолството на Кувейт.

Висшите дипломати проведоха работна среща с ректора на университета чл.-кор.проф. д.т.н. Христо Белоев и академичното ръководство. Проф. Белоев сподели, че по-рано през деня, с кмета на град Русе г-н Пенчо Милков, са обсъдени параметрите на задълбочаване на сътрудничеството и увеличаване на възможностите за обучение на граждани на ОАЕ в Русенския университет.  По време на разговорите в университета, беше договорено и инициирането на сътрудничество по програмата ЕРАЗЪМ + с университети от ОАЕ през учебната 2021/2022 година, както и участие в конференции и научни изследвания.  

Като символ на развитието на взаимоотношенията между Русенския университет и Кувейт,  посланик Якуб Ал Атики подари на проф. Белоев макет на дървен кораб. Той разказа, че в миналото подобни кораби са използвани за превозване на стоки до различни континенти, като по този начин са създавали търговски взаимоотношения между арабския свят и други държави. Ползотворното сътрудничество между Русенския университет и посолството на Кувейт започва през 2010г. и става повод за разширяване на международните контакти на висшето училище с други арабски държави.

В края на срещата проф. Белоев изрази желанието на академичното ръководство гостите да присъстват на тържественото отбелязване на 75-тата годишнина на Русенския университет през ноември тази година.

Програмата включваше и лекция на г-н Тарик Бауазир относно развитието на двустранните отношения между ОАЕ и България пред студенти, преподаватели и граждани. В залата присъстваха и студенти, изучаващи арабски език в Русенския университет. Г-н Бауазир припомни, че дипломатическите отношения между България и ОАЕ са установени на 19 октомври 1991г. На 19 юни 2019г. официално е открито посолство на ОАЕ В София. Първият посланик на ОАЕ в София – г-н Абдулуахаб Ал-Нажар, също поздрави гостите и сподели, че особено се вълнува, защото е един от експертите, подготвили договора за дипломатически отношения между двете държави през далечната 1991г.

Сподели:

Още новини от деня