ВКС ще гледа дело след оправдателна присъда за хулиганство, закана с убийство и причиняване на лека телесна повреда на общопрактикуващ лекар в с. Ново село

На 31 май състав на вКС ще гледа наказателно дело № 384/2024 г. (срещу Венцислав А. за хулиганство, закана с убийство и причиняване на лека телесна повреда на общопрактикуващ лекар в с. Ново село, обл. Русе), І н. о., докладчик: Светла Букова

Делото е образувано по протест срещу присъдата от 01.02.2024 г. по в.н.о.х.д. № 690/2023 г. на Окръжен съд – Русе. 

С присъда на Районен съд – Русе Венцислав А. е признат за виновен в това, че на 17.01.2022 г. в с. Ново село, обл. Русе, в условията на опасен рецидив извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като на публично място – в кабинет на общопрактикуващ лекар, викал и отправял към него обиди и заплахи, поради което и на осн. чл. 325, ал. 5 вр. ал. 1 от НК (квалифициран състав на хулиганство) му е наложено наказанието „лишаване от свобода“ за 1 година и 6 месеца. Признат е за невинен за това деянието да се отличава с изключителна дързост, поради което е оправдан по първоначално повдигнатото му обвинение по чл. 325, ал. 5 вр. ал. 2 от НК. Подсъдимият е признат за виновен и за закана с убийство на същата дата и място, при което причинил лека телесна повреда на общопрактикуващ лекар, като това заканване можело да възбуди основателен страх за осъществяването му, поради което на основание чл. 144, ал. 3 вр. ал. 1 и чл. 54 от НК му е наложено наказанието „лишаване от свобода“ за срок от 1 година. Определено е едно най-тежко наказание измежду двете наложени – „лишаване от свобода“ за 1 година и 6 месеца.

С въззивната присъда на Окръжен съд – Русе е отменена първоинстанционната и подсъдимият е признат за невиновен и оправдан по обвинението за осъществен състав на престъпление по чл. 325, ал. 5 вр. ал. 2 вр. ал. 1 от НК и за чл. 144, ал. 3 вр. ал. 1 от НК.

В протеста е заявено касационното основание по чл. 348, ал. 1, т. 1 от НПК – нарушение на материалния закон. Отправено е искане за отмяна на въззивната присъда и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на Окръжен съд – Русе.

Сподели: