От пет до седем лева варира цената за килограм жив шаран в Русе

Вкусният шаран се отглежда в чиста вода и с качествен фураж, казва русенски производител на риба

За да е вкусна рибата, трябва да се отглежда в чиста вода и да се храни с качествен фураж. Това каза за БТА Антон Стоянов – собственик на русенска фирма за производство и търговия на риба. Той има пет риболовни стопанства, както и борса, която се намира в русенското село Ряхово.

„На година произвеждаме 700-800 тона риба, като около 500 тона от нея е шаран. Имаме също толстолоб, амур, бяла риба, сом“, обясни Стоянов. Той допълни, че този вид бизнес не е толкова печеливш като на банкерите, но се развива с всяка година по малко. „Досега не се е случвало да работим на загуба. Който работи, изкарва“, казва Стоянов.

По думите му две са условията за хубава и вкусна риба. „Водата трябва да бъде качествена, да не вкисва. Да се следи съставът ѝ – колко органика има. От земеделските земи влизат много азот, нитрати и фосфор. Така водата се наторява, а това води до цъфтеж на фитопланктона“, казва Стоянов.

Второто условие за вкусната риба е качественият фураж. „Колкото фуражът е по-добър, толкова рибата става по-вкусна. През тази година я храним със специален фураж, който купуваме от завод в Австрия. Скъп е, но е с много добър коефициент на хранене. В него има и животински протеин. Така рибата става много вкусна. В други години сме я хранили със зърно – основно с пшеница“, посочва Стоянов.

Той обяснява, че шаранът на едро го продава около 6,50 – 7,00 лева на килограм, а на дребно – между 8,00 и 8,50 лева.

Собственик на рибен магазин в Русе каза за БТА, че килограмът на шарана се продава по 10,50 лева на килограм. Той обясни, че цената му няма да бъде повишавана за Никулден. На клиентите се предлага също безплатно почистване и транжиране на рибата. В магазина се продава и друг вид риба. „Дунавският шаран го няма много сега, защото е трудно да се извади от реката. От Дунава излиза повече мряна, сом и платика“, посочи собственикът на магазина. 

/БТА/

Сподели: