Волейбол Дунав

ВК „Дунав“ – Русе попадна в тежка предварителна група

Отчитайки целта волейболната Суперлига да се превърне в много по-атрактивен продукт, интригата да е жива във всеки момент, всеки мач да има значение и да бъдат налични пикове, генериращи сериозен интерес в различните фази от шампионата, клубовете взеха решението форматът на Суперлигата при мъжете да бъде от две осмици по 8 отбора, стартирайки от сезон 2020/2021.

На срещата с ръководството на Национална волейболна лига присъстваха представители навсички участници от сезон 2019/2020 – „Нефтохимик 2010“ (Бургас), „Хебър“ (Пазарджик), „Монтана“, „Добруджа 07“ (Добрич), „Марек Юнион-Ивкони“ (Дупница), „Пирин“ (Разлог), „Левски“ (София), ЦСКА (София), „Дунав“ (Русе), „Черно море“ (Варна), „Арда“ (Кърджали) и „Славия“ (София).

Като гости бяха поканени добилите право по спортни постижения във Висшата лига и изявили желание за участие в Суперлигата „Берое 2016“ (Стара Загора), „Локомотив“ (Пловдив), „Ботев“ (Луковит) и „Тетевен Волей“.

Бяха обсъдени, гласувани и решени и детайлите за структурата на формата и начина на провеждане на първенството.

Начин на сформиране на първа и втора осмица за сезон 2020/2021

Ще бъдат организирани 4 турнира с по 4 отбора, разпределени спрямо спортните резултати от последния сезон.

Водачи в групите ще бъдат класираните на първите 4 места в Суперлигата. Те получават и правото да бъдат домакини на надпреварата в съответната група.

Разпределението продължава според спортните резултати – ケ5 в класирането е в групата с ケ4, ケ6 е с ケ3, ケ7 е с ケ2, ケ8 и ケ9 са с ケ1, ケ10 е с ケ2, ケ11 е с ケ3 и ケ12 е в групата с водач ケ4.

Клубовете решиха позициите от ケ13 до ケ16, полагащи се на 4-те отбора, идващи от Висшата лига, да бъдат определени също на база спортни постижения – коефициент от последния сезон.

Така бяха оформени и 4-те групи за турнирите за сформиране на първата и втората осмица на Суперлигата.

Група 1

1. Класиралият се на 1-во място – „Нефтохимик 2010“

2. Класиралият се на 8-мо място – ЦСКА

3. Класиралият се на 9-то място – „Дунав“

4. Номер 16 – „Тетевен Волей“

Група 2

1. Класиралият се на 2-ро място – „Хебър“

2. Класиралият се на 7-мо място – „Левски“

3. Класиралият се на 10-то място – „Черно море“

4. Номер 15 – „Локомотив“ (Пловдив)

Група 3

1. Класиралият се на 3-то място – „Добруджа 07“

2. Класиралият се на 6-то място – „Пирин“ (Разлог)

3. Класиралият се на 11-то място – „Арда“

4. Номер 14 – „Берое 2016“

Група 4

1. Класиралият се на 4-то място – „Монтана“

2. Класиралият се на 5-то място – „Марек Юнион-Ивкони“

3. Класиралият се на 12-то място – „Славия“

4. Номер 13 – „Ботев“ (Луковит)

Право да бъде домакин на групата има отборът с най-предно класиране от сезон 2019/2020. (В случая това са класирането от 1-во до 4-то място – „Нефтохимик 2010“, „Хебър“, „Добруджа 07“ и „Монтана“)

Победителите в четирите групи се класират директно за първата осмица на Суперлигата.

Класиралите се на 2-ро и 3-то място във всяка група продължават битката за останалите 4 места в първата осмица. Играят помежду си в серия до 2 победи от 3 мача, като се зачита и двубоят между двата тима в групата от предварителния турнир. Загубилият мача в групата е домакин във втората среща. При евентуално достигане до трета решителна среща спечелилият двубоя в групата има домакинско предимство.

Победителите се класират за първата осмица на Суперлигата, а загубилите ще играят във втората осмица заедно с четирите отбора, останали на последно място в групите от предварителния турнир.

Редовен сезон

В първата и втората осмици на Суперлигата се играят по два мача на разменено гостуване.

След оформянето на класирането от редовния сезон, завършилите на 7-8 място в първата осмица игрят срещу завършилите на 1-2 място във втората осмица. Съответно седмият срещу втория и осмият срещу първия. Играе се до 2 победи от 3 мача. Двата отбора победители се присъединяват към първите 6 в класирането на първата осмица за плейофната фаза. (Така и отборите от втората осмица имат възможност да се борят дори и за шампионската титла.)

Плейофна фаза и определяне на шампион

Първите 6 отбора от първата осмица и двата отбора, спечелили мачовете между 7-ия и 8-ия от първата осмица и 1-ия и 2-ия от втората осмица оформят 1/4-финален плейоф по досегашната система. Играе се до 2 победи от 3 мача.

Полуфиналите и финалът се играят до 3 победи от 5 мача.

Изпадане

Завършилите на 7-о и 8-и място във втората осмица на Суперлигата изпадат във Висшата лига. Завършилите на 5-о и 6-о място във втората осмица на Суперлигата играят плейаути за оставане.

„Форматът на Суперлига-мъже, избран от клубовете, ни отваря широко вратата за преследване на поставените цели – много по-атрактивно първенство – за фенове, медии и спонсори, засилване на конкуренцията и възможност всеки мач от шампионата да има стойност на финал за всеки отбор спрямо неговите цели и възможности. Затова и шампионатът минава през няколко етапа, като ще предостави и различни пикове на обществения интерес.

Първият етап са групите за определяне на участниците в двете осмици. Значим, защото най-добрите и най-подготвени към настоящия момент отбори ще попаднат сред най-добрите осем. Следващият етап са плейофните битки за попълване на четирите оставащи места за първата осмица. Тази първа фаза пресява най-добрата селекция, направена за предстоящата спортно-състезателна година, но в същото време гарантира и обективност, и наличие на изключително значими мачове от самото начало.

Следват мачовете в редовния сезон, където всеки от първата осмица ще се стреми да не е на последните две места, и да се гарантира възможно по-добър път към финала а всеки от втората ще има за цел да е на първите две, което да му гарантира срещи с отбори от първата осмица. В същото време отборите от втората осмица ще се борят до последно да не са на последните две места, за да не изпаднат директно, а дори пето и шесто място не дават гаранция за оставане, а възможност за изкачване на отбори от Висшата лига и още интересни мачове със заряд. Иначе казано – изборът на формат от клубовете дава основания Суперлигата да се превърне в шампионат от мачове със заряд на финал – от самото начало до реалния финал“, заяви председателят на Национална волейболна лига Атанас Гаров.

сн. Архив

Сподели:

Още новини от деня