Владимир Левчев: Когато написах романа „Крали Марко. Балканският принц“, аз още живеех в Америка

„Действието на тази пиеса се развива на границата между сън и реалност, между времето, когато земята е била плоскост върху гърба на костенурка и времето на Колумбовите пътешествия, между подвизите на Крали Марко от балканските народни песни и реалния живот на феодала Марко Мърнявчевич от Прилеп, турски васал от края на 14 век“.

Когато написах романа „Крали Марко. Балканският принц“, аз още живеех в Америка. Това се случи в края на 90-те години на ХХ век, си спомня писателят Владимир Левчев. „Тогава си дадох сметка, че у нас познаваме Марко само с „три синджира роби“, допълва той. Налага се да се запознае с множество сръбски текстове за Крали Марко, както и да свери докъде е историята и откъде започват легендите за този герой.

„И се наложи да изчета този епос, защото в сръбските песни той е военен герой. Той се бие с турците, което исторически не е вярно. А в българските той е митологичен герой, бие се с ламя с три глави, побратимява се с Вила Самовила“, разказва Левчев.

⚔ Оказва се, че Марко Мърнявчевич е бил васален владетел на Прилеп, а баща му е служил на средновековния сръбски владетел Стефан Душан. Може да се приеме и за исторически достоверен факт, че след битката при село Черномен, река Марица потича кървава, което намира място и в пиесата.

„Марко наистина става крал на Прилеп, но е бил турски васал през цялото време. Много дълго е царувал и всъщност приключва земния си път в една година с Иван Шишман. В Скопие има един манастир, където има ктиторски портрет с лика на Марко. Иначе в Прилеп съществуват и Маркови кули, които се намират над града, където е била крепостта му“, коментира Левчев. За Крали Марко песни има и в босненския, и в румънския фолклор. Умира в днешна Румъния, биейки се на страната на Мирча Стари срещу Баязид.

„В пиесата централните образи са на Марко и Ангелина и разбира се на Вила Самовила. Някои песни в романа са базирани на истински случки, а други изцяло аз съм си ги измислил, като пътуването на Марко до Константинопол и включването на образа на проститутката Зои“, разказва Левчев.

Независимо колко жени има Марко, Вила Самовила си е една и съща през целия му живот. Даже тя така му казва „Ти ще бъдеш велик юнак само в моя свят, а като умреш ще се удавиш в Самодивско езеро и ще дойдеш пак при мен!“

Според Владимир Левчев Анастасия Събева се е справила чудесно с пиесата. „Много са добри актьорската игра, визуалното решение и музиката. Шумно, по балкански, като това е съвсем уместно. Харесва ми този подход, тя и самата пиеса е постмодерна, въпреки че не обичам тази дума. Има и физически театър, но пиесата има база за това“.

КРАЛИ МАРКО – Последната балканска легенда || Премиера

Билети на касата на театъра и онлайн на: https://www.rusetheatre.com/productions/kralimarko

Телефон: 082/830 168

Сподели: