Владислава Гарвалова: Много съм щастлива, че ще имам възможност да изпълня отново на родна сцена една от най - трудните драматични вокални Вердиеви партии - Абигаиле от операта „Набуко“

Владислава Гарвалова: Много съм щастлива, че ще имам възможност да изпълня отново на родна сцена една от най – трудните драматични вокални Вердиеви партии – Абигаиле от операта „Набуко“

„Много съм щастлива, че веднага след гастролите ми на фестивала в Грац и Финкенщайн (Австрия), ще имам възможност да изпълня отново на родна сцена една от най-трудните драматични вокални Вердиеви партии, а именно Абигаиле от операта „Набуко“.

Верди поставя тази героиня в средата на океан от всепомитащи страсти. Нейната искрена любов към Измаел и изпепеляващата ревност спрямо Фенена, се преплитат с коварните и вероломни желания за трона на баща ѝ Набуко.

Гръбнакът на тази оперна творба разбира се, са мощните, изпълнени със сакрална тържественост широкообхватни хорови сцени.

Малко известен факт е, че светът дължи този шедьовър освен на гения Верди и на един човек на име Бартоломео Мерели, който през зимата на 1841 година предлага на Верди да напише опера върху прекрасното либрето на Темистокле Солера.

Верди се прибира у дома си и няма желание да прочете либретото, хвърля го на масата и оттам изпада лист, на който е написано: „Лети мисъл на златни крила…“!

Тази фраза се отпечатва в съзнанието му и той се зачита. Въпреки това е твърдо решен да откаже поради лични емоционални проблеми (смърт на близки хора). Когато на другия ден се среща с Мерели обаче, същият е непреклонен, връща либретото в джоба на Верди и го избутва през вратата и така надделява с волята си над колебанията на композитора!“ Това разказва солистката на Държавна опера – Русе Владислава Гарвалова, която ще се превъплъти в ролята на Абигаиле от операта „Набуко”“ на Джузепе Верди.

Заповядайте на 21 юли, петък, 20.30 часа на площада пред Русенската опера!

Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com

Сподели: