Владислава Гарвалова: Музиката на Рахманинов ме обогатява и ме очарова, тъй като свободния дух на композитора прониква във всяка негова фраза

Владислава Гарвалова: Музиката на Рахманинов ме обогатява и ме очарова, тъй като свободния дух на композитора прониква във всяка негова фраза

““Как мне больно“, „Сон“, „Я жду тебя“, „Здесь хорошо“ – това са само част от близо двайсетте камерни песни и романси с различна тематика на Сергей Рахманинов, които ще изпълня във Вокалния рецитал, на 10 февруари, петък, от 19 часа в зала Европа на Доходното здание”, сподели сопраното Владислава Гарвалова, в навечерието на камерния концерт “Аз чакам теб”, посветен на 150 години от рождението на великия руски композитор.

“Музиката на Рахманинов ме обогатява и ме очарова, тъй като свободния дух на композитора прониква във всяка негова фраза”, допълва още солистката на Русенската опера.

Сергей Рахманинов принадлежи към плеядата големи композитори в руската музикална култура от края на XIX и началото на XX в. Той развива на нов исторически етап традициите на композитори като Глинка, Чайковски, Бородин, Мусоргски и създава един свой свят, дълбоко самобитен и ярко национален по характер.

Отличавали са го външна сдържаност и уравновесеност , които са криели емоционална и чувствителна натура с богата душевност. Музиката му е изпълнена със силна експресия и патетичност. В нея по специфичен начин резонира  неспокойния ритъм на епохата, която предхожда големите събития  и промени в новото  столетие.

Творческото наследство на композитора включва различни музикални жанрове, като важно място в него имат  клавирните му произведения, но 150 -та годишнина на големия композитор  ще бъде отбелязана от Русенската опера с няколко негови  песенни шедьовъра.

Той е създал над осемдесет песенни романса и двайсет и четири прелюда за пиано. Наситени с голям драматизъм, твробите му са патетични, а понякога дори с трагично звучене.

Някои от вокалните произведения, които русенци ще чуят на концерта, Владислава Гарвалова е изпълнявала още като ученичка в Музикалната гимназия на Русе.

В програмата са включени и песни от Бородин, Балакирев и Римски Корсаков, които ще придадат една закачлива нотка, за разлика от доста драматичните творби на Рахманинов и Чайковски, който също присъства в афиша за събитието.

На пианото ще акомпанира Божена Петрова, а спецално участие в програмата ще взема изтъкната челистка Богдана Пенева.

Възпитаничка на доц. Бръмбарова в Държавната Музикална Академия “Панчо Владигеров”, по-късно Владислава Гарвалова участва и в майсторските класове на проф. Мария Слатинару – Нистор и незабравимата Гена Димитрова.

През 2005 талантливото сопрано печели стипендия за специализация в Академията за изкуство и култура „Борис Христов” в Рим при Мирела Паруто, която я кани за още един тримесечен курс в Рим през 2008.

Лауреат е на Международния конкурс „Франц Шуберт“ и носител на втора награда от Националния конкурс „Светослав Обретенов“.

Владислава Гарвалова дебютира на родна сцена в Русе, в операта „Дон Жуан“ на Моцарт, с ролята на Дона Елвира, след което постъпва в солистичния състав на Русенска опера. Същата година изпълнява и ролята на Графинята в „Сватабта на Фигаро” от Моцарт. Следват Мими от „Бохеми”, главните роли от „Мадам Бътерфлай”, „Сестра Анджелика” и „Тоска” на Пучини,  Микаела от „Кармен” на Бизе, Елизабет от „Дон Карлос”, Леонора от „Трубадур“, Амелия от „Бал с маски” , Алис Форд от „Фалстаф“, Дездемона от „Отело“, Абигаиле от „Набуко“ и Аида от едноименната опера  – на Верди, Татяна от „Евгени Онегин“  на Чайковски, Реквиемите на Форе, Моцарт и Верди…

Талантът й се разгърна в ново амплоа  през  2020г., когато  дебютира и в оперетния жанр като Розалинде от „Прлепът“ на Йохан Щраус.

Публиката в Япония и Италия също е имала удоволствието да се любува на красивия й и мощен глас!

Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com

Сподели: