дунав мост опашка проверки гастарбайтери

Властите в Румъния въвеждат допълнителни рестрикции за достъпа на чуждестранни граждани в страната

В допълнение на въведената на 22.03.2020 г. мярка за ограничаване влизането на чуждестранни граждани на територията на Румъния, с изключение на транзитно преминаващите с организиран по споразумения със съседните държави транспорт, от 25 март 2020 г. се въвежда и задължителна изолация или карантина на всички пристигащи. Към 14:00 часа на 25.03.2020 все още не е уточнено кой трябва да бъде в изолация и кой да бъде под карантина. Досега лицата, пристигащи от „жълти зони“ (с над 500 потвърдени случая), бяха поставени в изолация, а тези от „червени“ зони – в карантина (Китай, Италия, Южна Корея, Иран).

Ограничителните мерки НЕ ВАЖАТ за шофьорите на тежкотоварни автомобили, но засягат съгражданите ни, пътуващи ежедневно или ежеседмично за работа в северната съседка.

По информация на българското министерство на вътрешните работи транзитните товарни автомобили, които пътуват за Румъния през територията на България, могат да преминат българо-румънската граница само през съвместните ГКПП Русе – Гюргево и ГКПП Видин – Калафат. На ГКПП Видин трафикът е интензивен на вход, а на ГКПП Русе – на изход за товарни автомобили. На граничните пунктове Силистра, Дуранкулак и Оряхово се пропускат и товарни автомобили, които НЕ СА транзитни, а трафикът там е с нормален интензитет.

Към момента на територията на Румъния се допускат, но се налага карантина или изолация на чуждестранни граждани, които влизат в някоя от следните категории:

  • членове на семейство на румънски граждани;
  • членове на семейството на граждани на други държави-членки на Европейския съюз или на Европейското икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария, пребиваващи в Румъния;
  • лица притежаващи виза за дългосрочно пребиваване;
  • пътуващи в професионален интерес, доказано с виза, разрешение за пребиваване или друг еквивалентен документ;
  • дипломатически или консулски персонал, персонал на международни организации, военнослужещи или персонал, който могат да предоставя хуманитарна помощ;
  • пътници в транзит, включително тези, които са репатрирани в резултат на предоставяне на консулска закрила;
  • пътуващи по основателни медицински или семейни причини;
  • лица, нуждаещи се от международна закрила или по други хуманитарни причини.

С цел ограничаване разпространението на заразата от днес румънският авиопревозвач ТАРОМ спира вътрешните си полети за срок от 14 дни. От 26 март пък се спират всички полети до Германия и Франция за 14 дни. Закупилите билети могат да ги презаверят или да поискат да им бъде възстановена сумата.

Посолството на Република България в Румъния продължава да работи в пълен състав и нормално работно време при спазване на задължителните мерки за безопасност и е на разположение на българските граждани в случай на необходимост, на следните телефони: +40 21 230 2150 и +40 21 318 7978

Сподели:

Още новини от деня