ВМРО проведе факелно шествие в Русе по повод 99 години от подписването на Ньойския договор

ВМРО проведе факелно шествие в Русе по повод 99 години от подписването на Ньойския договор

Под ръководството на депутата и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов Патриотите от – Русе поведоха факелно шествие от Паметника на Стефан Караджа по главната улица „Александровска“ и площад „Свобода“ до Паметника на свободата. Шествието се проведе в навечерието на 99-ата годишнина от подписването на Ньойския договор.

С развети национални знамена, запалени факли и възгласи „Свобода или смърт за България“ и „Долу Ньойския договор“, споменавайки имената на редица национални революционери възторжените граждани изразиха отрицателното си отношение към несправедливия Ньойски договор.

Ето част от словото на Искрен Веселинов пред Паметника на свободата:

Събрали сме се със запалени факли да почетем този тъжен за България ден. Ден, в който десетилетните усилия на Третото българско царство – да бъдат освободени и обединени българите от цялото българско землище, бяха – за съжаление – увенчани със своя тъжен край. Водиха се три войни, дадоха се десетки хиляди жертви, стотици хиляди българи от поробените краища – Македония, Тракия, Западните покрайнини – побягнаха в пределите на свободна България. Всичко това бе плод на голям ентусиазъм, но не постигна успех, заради грешни тогава политически решения.

Пред Паметника бе запалено и изгорено копие от Ньойския мирен договор, а с едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите за свободата на България.

Тази година организатори на шествието са ВМРО – Българско национално движение – гр.Русе , подкрепени от Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка за България“ (Национален проект “Приказка за България”), Първа русенска чета „Ангел Кънчев“ към „Пазители на българщината“, Народно читалище „Гоце Делчев-2009“ и Традиционеръ – Русе.

Сподели:

Още новини от деня