ВМРО-Русе и сдружение „Вело Русе“ проведоха XIV издание на велопохода Русе – Гюргево

На 14 май близо 200 участници се включиха в традиционния велопоход, организиран за четиринадесети път от ВМРО-Русе и сдружение „Вело Русе“ по маршрут Русе-Гюргево.  Проявата под наслов „Помни героите!“ бе посветена на 146-годишнината от героичното Априлско въстание и подвига на четата на Христо Ботев.

Любители на велоспорта от различни възрасти се събраха в съботния ден на площада пред Пантеона на възрожденците в 10 часа, като всички участници в събитието получиха като подарък от организаторите светлоотразителни жилетки с мотото на събитието. Най-младият велосипедист тази година бе шестгодишният Александър Генчев. Колоната, поведена по традиция от Искрен Веселинов – настоящ съпредседател на ВМРО и Иво Пазарджиев – председател на ОбС-Русе, премина през ГКПП Дунав мост-Гюргево и се отправи към пристанището на румънския град. Там пред паметната плоча, поставена на мястото, откъдето четниците на Христо Ботев се качват на кораба „Радецки“, участниците във велопохода почетоха паметта на героите от Априлската епопея с поднасяне на венец, а Искрен Веселинов се обърна към присъстващите с вълнуващо слово. Съпредседателят на ВМРО подчерта, че 10 процента от четниците в Ботевата чета са българи от Македония и във връзка с бъдещото членство на РС Македония в ЕС отправи апел да не се предава каузата Македония. Събитието бе уважено от достолепния Любомир Николов – секретар на Демократичния съюз на българите в Румъния.

Крайната точка на велопохода бе паметната плоча в района на пазарния площад в Гюргево, отбелязваща мястото на дома, в който е заседавал Гюргевския революционен комитет, приел решението за Априлското въстание. С кратки слова за делото на революционната ни емиграция и апостолите на Април 1876-та Иво Пазарджиев и Любомир Николов закриха събитието.

Велопоходът Русе-Гюргево е ежегодна спортна инициатива в памет на героите от Априлското въстание и Ботевата чета. Началото е поставено преди петнадесет години и русенските любители велосипедисти с желание се включват в патриотичната проява, създадена по идея на ВМРО-Русе.  

Сподели: