ВМРО - Русе подкрепя протеста на работещите в сферата на висшето образование

ВМРО – Русе подкрепя протеста на работещите в сферата на висшето образование

Всички кандидати от листата на ВМРО – Русе за народни представители от 19 МИР подкрепят справедливите искания на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България от 17 май 2024 година за незабавно увеличение на възнагражденията.

ВМРО счита, че университетите са изключително важно звено от образователната система, където се създава освен всичко друго, но и научна продукция, която съответства на високите световни стандарти.

Въпреки, че Конституцията е обявила науката, образованието и културата за национални ценности, то през последните четири години делът от БВП, заделян за висшето образование и наука прогресивно намалява, като в момента достига степен, застрашаваща от фалити някои висши учебни заведения.

Циничното е, че сглобката въвежда правила и механизми за увеличаване на трудовите възнаграждения на академичния състав, но се оказва, че в бюджета средства за това не са осигурени. Това ясно посочва какъв хаос цари в държавата в последните години.

ВМРО – Русе сме солидарни с протеста, обявен за днес, като считаме, че това не е просто протест за заплати, а протест в името на качествено и европейско висше образование. Уверяваме протестиращите, че ще настояваме за реални мерки, както и поемане на ангажименти и тяхното спешно изпълнение.

Обещаните 39 млн. лева за индексиране на трудовите възнаграждения на академичния състав и 12% увеличение на възнагражденията на административните структури към университетите са стъпка в правилната посока, но е нужно още много. Още повече, че това са пари, които са предвидени още от края на миналата година и тяхното забавяне е необяснимо и обидно за работещите в тази изключително важна сфера.

Членовете и симпатизантите на ВМРО – Русе заявяват готовността си да се включат в националните шествия с протестни ленти с всички съпричастни към проблемите на българското образование в качество на граждани и с дълбоко уважение към българските преподаватели и учени.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Сподели: