грип заболяване легло дете

Внимание: Грип! Как да спечелим битката срещу грипния вирус?

За България е характерно, че критичния момент за пик на грипна епидемия са месеците януари и февруари.Това ни дава предимството, че вече знаем как се развива болестта в другите държави и с какво да реагираме в превенцията и лечението на актуалния за сезона грипен щам. А грипа не е болест за подценяване – така наречената инфлуенца – е обезлюдявала цели градове през Средновековието, поради липса на всякаква профилактика, лечение на усложненията и нулевата хигиена.

Ваксиниране

Добре е, ако човек далновидно се е ваксинирал през есента, но за пропусналите вече е късно. Може да се вземат таблетни ваксини през устата от рода на Респивакс, които значително подобряват устойчивостта към респираторни инфекции и като цяло усилват имунитета.

Хомеопатия

Може да се заложи и на хомеопатия с препарати като Осцилококцинум и Инфлуцид, които са и предпочитано средство за избор при лечение на бременни, кърмачки и бебета, поради липсата на странични ефекти. Но за съжаление никой не е застрахован на 100 процента, поради способността на грипния вирус бързо да мутира и да създава неочаквани нови щамове. За това е добре да поддържаме в добро състояние имунната си система целогодишно – чрез добро хранене, прием на мултивитамини и имуностимуланти, спорт и избягване на контакт с вирусоносители.

Правилен хранителен режим – добавки към храната

За да се сприятелите със своя имунитет и да му помогнете да се бори ефективно с вирусите е необходимо балансирано хранене през цялата година. Моля ви, не се подлагайте на диети с ниско съдържание на мазнини точно през зимата, защото за да работи по-добре имунната система, са нужни и мазнини. Те -мазнините, липидите и набедения за „страховит‘‘ холестерол, изграждат стените на лимфоцитите и макрофагите – клетките, които спасяват организма от нашествието на патогенни микроорганизми. Ето защо не трябва да се залита в изключване на мазнините от храната, а да се приемат умерени количества от яйца, месо, риба, извара и т.н. Ако се добавят и мощните растителни имуностимуланти като Ехинацея, Котешки нокът, Алое-капсули или сироп, Прополисови капки /Клеева тинктура/, пчелно млечице – на флакони или капсули /Апитонин/, Жен-шен и т.н.,то организма сам изгражда висок имунитет и се отбранява успешно срещу вируси и бактерии. За нормалното състояние на имунната система е необходимо ежедневно да снабдявате организма и с пълния набор витамини и минерали-както на задължителния витамин С, така и с останалите-можете да си ги доставите от различните предложения в аптеките под формата на таблетки, бонбони и сиропи-всеки фармацевт ще ви консултира и ще имате богат избор, според вашия вкус. За съжаление, последните изследвания на различни независими лаборатории са установили категорично, че плодовете и зеленчуците не са с нужното съдържание на витамини и минерали, поради тоталното изтощение на почвите в световен план и се налага внасянето им чрез фармацевтични продукти.

Първи симптоми

Но дори и да сте се здрави – какво да правим, ако някой в семейството вече е болен? За да сте сигурни,че диагнозата е грип, а не настинка, трябва да запомните само един факт – грипът веднага започва с висока температура, която се повишава рязко на фона на практически напълно здрав организъм. Толкова внезапно, че пациентът може да назове с точност до половин час кога точно се е разболял. Температурата се вдига много рязко и за това болният често получава треска, главоболие, виене на свят и остра болка в очите. Това са типичните симптоми на започващия грип. Грипът е инфекция, която повечето хора понасят нормално, получават имунитет към нея и след няколко дни се чувстват здрави. За това може да се каже, че ежегодните епидемии от грип са нещо като тренировка за имунитета. Опасно е за малки деца и възрастни хора, особено когато те имат редица хронични заболявания – сърдечно-съдови, белодробни и т.н., защото усложненията от грипа са по-вероятни при комбинация с такива съпътстващи болести.

Как да си помогнем в домашни условия – съвета на фармацевта.

При грип и настинки първата реакция е с температуропонижаващи средства на основата на парацетамола и аналгина. Една от най-успешните форми е Колдрекс Макс Грип – прахообразна форма с максимално съдържание на парацетамол и вит. С, която след разтваряне в гореща вода се усвоява максимално бързо от организма на болния и ефекта е бърз и траен. Подобно на него действат и прахчетата Фервекс, Терафлу, ТайлолХот, Грипекс и т.н.,които въпреки по-ниското съдържание на активната субстанция, са не по-малко ефективни. За пациенти,които не понасят разтворените лекарства – има многобройни предложения на таблетни форми – от обикновените таблетки Парацетамол до различните комбинации Колдрекс, Панадол, ХюмексГрип, Грипекс и т.н., а също и разновидностите на ибупрофена – Нурофен, Ибупром, Сиафен, МИГ-400 и т.н. при положение, че пациента няма проблеми със стомашно-чревния тракт. Ако към оплакванията от висока температура се добавят и кашлица, и хрема, то съответно се добавят подходящите за това лекарства. В зависимост от кашлицата се прибягва или до отхрачващи препарати, с които се втечнява жилавия секрет в бронхите или до подтискащи кашличния рефлекс-средства, които въздействат върху центъра  в малкия мозък и прекратяват мъчителната суха, лаеща кашлица. При хрема, която пречи на съня на болния, няма как да се избегнат и капките против хрема. И тук фармацевтите в нашите аптеки ще ви помогнат да се ориентирате в богатия набор от предложения – от леките солеви разтвори като спрей или капки за овлажняване на слизестата обвивка на носа, през билковите и хомеопатични, та до по-силно съдосвиващи и отпушващи за дълъг период от време. Вирусните инфекции не се лекуват с антибиотици, но при усложнения лекарите ще изпишат подходящ антибиотик, според индивидуалния случай. За да помогнете максимално на организма си е добре да се лежи няколко дни в домашни условия – не е разумно да ходите на работа и да заразявате здравите си колеги, изтощавайки и своя организъм. Необходимо е също да се проветрява редовно помещението – вирусът на грипа не живее на студено, а влажността трябва да е по-висока, за да не изсъхва лигавицата на носа-така тя изпълнява своите защитни функции. Задължителен е и приема на много течности – чай, супа, елекролитни разтвори за перорална хидратация/хидратин, рехидрон и т.н. /При кашлица, която предизвиква повръщане, както е с грипа тази година, организма допълнително се изтощава,поради невъзможността на болния да се храни и това води до по-бавно възстановяване. В такива случаи се приемат препарати антиеметици-средства, подтискащи повръщането – има ги под формата на сироп /Натриев цитрат/ и различни видове таблетки. За всеки проблем се допитвайте до фармацевтите или лекуващия си лекар, защото здравето е най-важната ценност в живота на човек и грешките при самолечение могат да струват понякога много скъпо.

Маг. фарм. Евгения Динолова – верига аптеки „Астра“

Сподели:

Още новини от деня