Военен клуб - Русе отбеляза юбилейната годишнина от рождението на първия контраадмирал в историята на Българския военноморски флот

Военен клуб – Русе отбеляза юбилейната годишнина от рождението на първия контраадмирал в историята на Българския военноморски флот

Време за прочитане: < 1 мин.

На 7 юли Военен клуб – Русе отбеляза юбилейната годишнина от рождението на първия контраадмирал в историята на Българския военноморски флот със специално събитие, на което присъстваха офицери от запаса и резерва, сред които и представители на флота. Присъстващите бяха запознати подробно с живота и военната кариера на контраадмирал Иван Вариклечков (7 юли 1891 г. – 23 февруари 1974 г.) – една удивителна и високо ерудирана личност в родната военна история, преминала през превратностите на съдбата с достойнството на български офицер. Специално бе акцентирано на периода 1920-1930 г., в което капитан Вариклечков е професионално свързан с Русе на различни командни длъжности в Дунавската флотилия.

На събитието бе представен първият том от труда на контраадмирала „Военна история“, излязъл през 2018 година, благодарение жеста на спонсор. Изданието е фототипно и в много ограничен тираж, което го прави библиографска рядкост.

Пред Паметника на моряка в Русе присъстващите на събитието поднесоха цветя в знак на признателност пред паметта на контраадмирал Иван Вариклечков.

Сподели:

Още новини от деня