Военни от САЩ издирват останките на летец

Военни от САЩ издирват останките на летец, свален край Гюргево през Втората световна война

Кметът на Община Гюргево Николае Барбу прие делегация от Агенцията за военнопленниците и изчезналите лица към Департамента за отбрана на САЩ. Целта на посещението в общината е откриването останките на летец, свален там през Втората световна война. Военният историк Кристин Кон сподели, че не са съвсем сигурни относно съществуващите факти за свалянето на летеца в района на Гюргево или край село Ойнаку преди повече от 70 години.

В работата си те ползват подкрепата на Община Гюргево, Националния музей за история на Румъния, Окръжния музей „Теохари Антонеску“, Сухопътните войски на Румъния. Те посещават предполагаемите места на падането, за да се срещнат с евентуални живи свидетели, за да проучат на място съществуващите документи и открият евентуално останките на летеца. Ако това не се случи, отново се предава информация на наследниците му и се коригират списъците на изчезналите във войната.

Броят на изчезналите през Втората световна война войници и офицери на САЩ в Европа и зоната на Средиземно море е 27 544, а останките на близо 8000 от тях са открити.

Сподели:

Още новини от деня