Военни помагат за преодоляване последиците от бедственото положение в Две могили

Военни помагат за преодоляване последиците от бедственото положение в Две могили

Осем военнослужещи и 4 единици техника от състава на Военно формирование 32420 в Русе се включиха в дейностите по овладяване на последствията от влошените метеорологични условия в региона. По-рано през деня областният управител Данаил Ковачев поиска подкрепа от армията за справяне с усложнената ситуация в община Две могили. Припомняме, че в повечето от населените места там вече трето денонощие няма електричество и вода. Затова се наложи от русенския гарнизон да се притекат на помощ с три високопроходими товарни автомобила и една водоноска. Освен в разчистването на снегонавяванията, военните помогнаха за премахване на паднали дървета и клони и осигуряване на бърз достъп на служителите на Електроразпределение – Север до най-проблемните участъци.

Координацията между местната власт, армията и останалите специализирани структури, имащи отношение по справяне с възникналата ситуация, бе ръководена от Ковачев и неговия заместник Георги Георгиев.

По последни данни на територията на област Русе проблеми с електрозахранването продължава да има в още десетина населени места. Най-тежка остава обстановката в Борово и Две могили, като там в шест населени места половината абонати са без електрозахранване.

Без вода продължават да са селата Помен и Могилино от община Две могили, Кривина в община Ценово, както и Екзарх Йосиф, Горно Абланово и Обретеник, намиращи се в община Борово. Пуснато е електрозахранването към помпените станции, като най-късно до утре сутрин се очаква водоподаването да бъде възстановено напълно.

Личният състав и техниката от състава на Въоръжените сили действат по разпореждане на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и с разрешението на министъра на отбраната Тодор Тагарев. Българската армия е в готовност да се включи, където е необходимо, в овладяването на последствията от метеорологичната обстановка в страната.

Сподели: