Всеки закупил повече от два автомобила за година в Румъния ще бъде проверяван от Националната агенция за борба с измамите

Националната агенция за борба с измамите /ANAF/ започна акция срещу търговията с леки автомобили втора употреба. Причината е в огромните загуби заради неплащане на данъци и такси в резултат на сделки на този пазар. При придобиване на такова МПС, например, не се заплаща ДДС. Така всяка физическо лице, закупило в рамките на една календарна година повече от два леки автомобила, ще бъде проверявано за произход на средства, платени данъци и пр. Предвидено е и задържане на автомобила при изясняване на някои обстоятелства. „Ударът“ е насочен главно към автоборсите и търговците он лайн.

Първите стъпки за проверка на подобни фирми, занимаващи се с търговия на МПС втора ръка в северната ни съседка, са направени и резултатите впечатляват. Установени са 38 юридически лица, извършили вътрешнообщностни придобивания на стойност 180 млн. леи, които не са платили данъци и такси при последващи продажби на МПС.

В същото време търговците не са глупави и предвиждат отсега нови схеми за укриване на големите суми, преминаващи през тях. Вече се прилагат дори схеми с фалшиви фактури от други държави директно на името на купувача, манипулирани фискални устройства и др.

Сподели: