Всички стопанства в Русенска област ще бъдат проверени отново за неправомерно отглеждане на прасета

Всички стопанства в Русенска област ще бъдат проверени отново за неправомерно отглеждане на прасета

Заместник областният управител на област Русе Свилен Иванов и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков проведоха заседание на Постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия във връзка с актуалната обстановка и предприетите към момента мерки по отношение на болестта африканска чума по свинете на територията на региона.

По време на заседанието беше посочено, че за пореден месец в областта не са констатирани нови случаи на заболяването по домашни животни, както и в индустриални свиневъдни обекти.

Като притеснителен беше отчетен факта, че на територията на област Сливен е констатирано наличие на заразата в обект от тип „заден двор“. Именно затова в Русенско отново предстои извършването на проверки за нерегламентирано отглеждане на свине в личните стопанства във всяка една община. За последно всички подобни обекти бяха проверени през декември 2019-та година. На този етап забраната за отглеждане на прасета за лични нужди важи до септември тази година.

Що се касае до поетапното населване на свинекомплекса в Голямо Враново, то първите резултати показват, че няма наличие на вируса.

Към момента следващото заседание на комисията се предвижда да бъде на 4-ти февруари.

Припомняме, че преди няколко дена по време на заседание на Централния епизоотичен съвет беше одобрен План за превенция, управление при кризи и предотвратяване на разпространението на африканската чума по свинете в страната през настоящата 2020-та година. Планът е базиран на пет основни стълба, а именно засилен граничен контрол на движението на живи животни и личен багаж на пътниците, пристигащи на територията на страната; засилени мерки за биосигурност в свиневъдните обекти; редуциране плътността на популацията от дива свиня на територията на Република България; организиране и провеждане на лабораторен контрол, както и  провеждане на информационна кампания и обучения.

Сподели:

Още новини от деня