автомобил

Всичко за автомобилните свещи за запалване: как работят, какво правят, колко дълго издържат и как да ги смените

Когато става въпрос за компоненти на двигателя, водачите често спорят за значението на един или друг компонент. Въпреки това всички са съгласни, че навременната поддръжка на двигателя и неговите компоненти е повече от важна. Предвид факта, че е невъзможно в една статия да се разбере как са конструирани двигателят и всички прилежащи агрегати, ще повдигнем завесата малко по малко. Днес ще поговорим за запалителните свещи и свещите за нагряване. Сами по себе си те са доста скромни елементи на системата за запалване. Те могат да бъдат описани като още едно звено от механизма, което подпомага правилното функциониране на силовия агрегат. Между другото, без тях, както например без бензиновата помпа, няма да можете дори да запалите автомобила си. Ето защо е много важно да разберете как работят те, каква е разликата между запалителните и нажежаемите свещи и кога трябва да се сменят.

Как работят свещите за запалване?

И така, преди да навлезем в детайлите на принципите на работа, нека разберем за какво отговарят запалителните свещи. Тяхната основна задача е да запалят сместа от въздух и гориво. И то в точно определено време. Кога е това време? Частица от секундата преди буталото в цилиндъра да достигне горната мъртва точка. Искрата произвежда искра, която запалва сгъстената горивовъздушна смес и се разширява, а след това оказва натиск върху буталото, което задвижва коляновия вал.

Сега можем да преминем към принципа на действие на самата част. Първото нещо, което си струва да се спомене, е, че запалителните свещи се използват в двигатели, които използват бензин като гориво. Откъде идва така необходимата искра? Запалителната свещ има два електрода, които са разделени с около един милиметър (това пространство се нарича искрова междина), между които се получава искра. Единият електрод я генерира, а другият се използва за генериране на достатъчно енергия за запалване. За да се преодолее разстоянието между електродите, е необходимо много високо напрежение (допустимо е минимум 20 000 V). Преобразуването на тока от бордовата мрежа и осигуряването на такова високо напрежение е задача на запалителната бобина. Той е свързан със свещта за запалване чрез специални проводници за запалване.

Как работят свещите с нажежаема жичка?

Първо, този тип запалителни свещи изпълняват съвсем различна функция. Докато запалителните свещи са необходими за създаване на искра, нажежаемите свещи се използват за загряване на горивото в автомобилите, използващи дизелово гориво. Факт е, че горивото в тези двигатели се запалва под налягане. През студения сезон обаче дизеловото гориво има тенденция да се сгъстява. За да се достигне подходящата температура за работа, се използват запалителните свещи. Технически погледнато, процесът протича по следния начин:

Нажежаемите свещи задвижват горивото, което се разпръсква в горивната камера до температурата му на изпарение. След това тя влиза в контакт с въздуха и се смесва, след което сместа се запалва. Участието на запалителните свещи всъщност е необходимо при стартиране на двигателя и докато автомобилът се загрее. След това те просто се деактивират.

Кога да се сменят свещите и как да се направи това?

Първото нещо, което трябва да запомните, е, че не е добра идея да сменяте свещите, когато те не са в изправност, тъй като подобно невнимание може да доведе до повреда на двигателя. Като начало, за да разберете кога да замените този детайл, се обърнете към инструкциите на производителя, защото именно там се крие отговорът за експлоатационния живот. Всъщност един електрод може да измине до тридесет хиляди километра, а многоелектродният – до петдесет. В същото време, ако използвате газ като гориво, се нуждаете от специфични свещи (от платина и иридий), които са устойчиви на по-високи температури. Между другото, те са и по-издръжливи. Най-добре е да сменяте тази част при рутинна поддръжка.

Смяна на запалителните свещи:

 1. Изключете автомобила и задействайте ръчната спирачка.
 2. Отворете капака на двигателя и отворете електрическите проводници или изключете отрицателната клема на акумулатора.
 3. Проверете дали няма препятствия за подмяната (напр. те могат да бъдат под капак или скрити).
 4. Запомнете последователността на свързване на проводниците на бронята и ги изключете.
 5. С помощта на ключ за запалителни свещи отвийте свещите една по една.
 6. След това вземете новите и ги завийте на мястото на старите.

Кога и как трябва да се сменят запалителните свещи?

Тези нажежаеми свещи трябва да се сменят при повреда, т.е. веднъж или два пъти годишно. Най-добре е да извършите тази процедура преди настъпването на студеното време. Необходимо е да се отбележи, че при повреда на една свещ можете да стартирате автомобила, освен това това е възможно дори при две дефектни свещи. Това обаче е така до настъпването на първите студове. Запалителните свещи с метална намотка вътре могат да „избягат“ от 50 до 80 хиляди, докато керамичните издържат до 160 хиляди. Рекордьори по износоустойчивост са свещите, произвеждани в Япония – техният ресурс е до 240 хил.

Сменете свещите:

 1. Осигурете достъп до щепселите, като премахнете защитата (може да бъде капак или пластмасово покритие).
 2. Свалете клемите на акумулатора.
 3. Отвийте свещите за запалване с тресчотка.
 4. Почистете контактите на всеки проводник за високо напрежение на запалителната свещ.
 5. Почистете всички замърсявания от отворите на запалителните свещи.
 6. Монтирайте нови запалителни свещи.

Източници на информация:

https://www.autodoc.bg/rezervni-chasti/poedgrevna_sveshch-10252

https://nasauto.bg/blog/kakvo-predstavlqvat-zapalitelnite-sveshti-14929.html

Сподели: