Втората международна конференция по Ерготерапия „От корена до плодовете в Балканските страни“ се проведе в Русе

Втората международна конференция по Ерготерапия „От корена до плодовете в Балканските страни“ се проведе в Русе

Време за прочитане: 2 мин.

Днес в Русенския университет стартира  втората международна конференция по Ерготерапия „От корена до плодовете в Балканските страни“, организирана съвместно с Университета „Василе Александри“ в Бакъу, Румъния. Двата университета са дългогодишни партньори и пионери в развитието на Ерготерапията като университетска специалност и здравна професия в България и Румъния.

Ректорът на университета чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев поздрави участниците и гостите на конференцията. Той припомни, че Русенският университет е съорганизатор на първата международна конференция по ерготерапия, проведена в град Бакъу, под мотото „Ерготерапия – настояще и бъдещи перспективи“. Фактът, че днес  Русенският университетът е домакин на втората конференция, е доказателство за ангажираността към инициативата и ползотворното сътрудничество с университета в град Бакъу. Чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев се ангажира  висшето училище да продължава да подкрепя и работи за утвърждаването на Ерготерапията като университетска специалност и здравна професия. Доц. Лилия Тодорова, организатор и заместник декан на факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ припомни, че вече 13 години в България специалност Ерготерапия се предлага единствено в Русенската Алма Матер, а през 2014г. тя беше официално призната от  Световната федерация на ерготерапевтите.

Приветствия към гостите отправиха и г-жа Наталия Кръстева – заместник кмет на Община Русе, г-жа Саманта Шан, вицепрезидент на Световната федерация на ерготерапевтите, доц. Богдан Раца, декан на здравния факултет в университета „Василе Александри“, Бакъу, Румъния, д-р Ивана Радонова, държавен експерт в дирекция „Висше образование“ на МОН.  Поздравителни адреси бяха връчени от името на Областния управител на Област Русе – Галин Григоров и кмета на Община Русе – Пламен Стоилов.

Форумът се провежда днес и утре – 31 май и 1 юни 2019 г. Целта му е да постави началото на конструктивен диалог между ангажираните държавни институции, висши училища и неправителствени организации за изясняване на същността на Ерготерапията като университетска специалност и здравна професия. Като краен резултат се предвижда планиране на съвместни действия и нормативни инициативи за хармонизиране с европейските и международните стандарти в областта на Ерготерапията.  

Сподели:

Още новини от деня