52 години от откриването на новата сграда на библиотека „Любен Каравелов“

Втори литературен фестивал „Писмените съкровища на Долен Дунав“ ще се състои от 11 до 14 октомври в Русе

От 11 до 14 октомври 2022 г. ще се проведе Вторият литературен фестивал „Писмените съкровища на Долен Дунав“, организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе.

Форумът, чието начало беше положено през 2021 г., се фокусира върху литературното наследство на Русе, с поглед към младата публика. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма Възстановяване и развитие на регионални и общински културни институти.

Фестивалът ще започне на 11 октомври в 18:00 ч. с вернисажа „Светът е сума от събития“ – поетична фотоинсталация на ФотоФабрика и УниКредитАрт – София. В Галерия „Библиотека“ изложбата среща стихове и фотография, за да може публиката да оцени лекотата на взаимодействието между поетичните и фотографските фигури.

В програмата са включени две творчески срещи. На 12 октомври в 17:30 ч. в зала „Заседателна“ е творческата вечер на обичания поет, сценарист и драматург Стефан Цанев с водещ журналиста Пламен Калинов. А на 14 октомври в 16:00 ч. в Библиотечко малките русенски читатели могат да се докоснат до таланта на младата и много креативна детска писателка Петя Кокудева.

Като част от програмата на форума на 13 и 14 октомври от 14:30 ч. в зала „Заседателна“ Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия ще представи възможностите на социалната медия Panodyssey, която дава шанс на професионалните и непрофесионалните писатели, журналисти, блогъри, редактори, преводачи, илюстратори и други автори да публикуват творбите си и да печелят от тях. Предвидени са и консултации за регистрация в платформата.

В рамките на Втория литературен фестивал „Писмените съкровища на Долен Дунав“ Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе организира три творчески работилници, които ще се проведат на 13 и 14 октомври от 15:00 до 18:00 ч.:

Работилницата за творческо писане за ученици в Кръгла Синя зала, II ет. е с ръководител Дияна Боева – преподавател по български и литература в ЕГ „Гео Милев“ – Добрич.

Работилницата за превод на литературен текст от английски на български език в Читалня (синя) І етаж ще води доц. д-р Христо Боев – преподавател по американска и английска литература в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Той ще въведе участниците в тънкостите на превода от английски на български.

А в работилницата за изработване на литературен маршрут в Русе, която ще се проведе в сектор „Изкуство“ І етаж, ръководител е Ренета Рошкева, уредник в отдел „История на България XV-XIX в.“ при Регионален исторически музей в Русе.

И трите ателиета са с предварително записване на fld@libruse.bg.

Сподели: