Второ и трето място за МГ „Баба Тонка“ – Русе на националния конкурс „Млади изобретатели“

Второ и трето място за МГ „Баба Тонка“ – Русе на националния конкурс „Млади изобретатели“

На 19 юни 2022 г. в с. Оряховица, област Стара Загора, в Националния институт по ибразование на фондация „Миню Балкански“, се проведе престижният национален конкурс „Млади изобретатели”, организиран от фондация „Миню Балкански“. В рамките на събитието ученици от цялата страна демонстрираха свои изобретения.

В конкурса участваха 10 ученици от МГ „Баба Тонка” с 6 проекта. Научен ръководител на учениците е Сюзан Феимова – старши учител по информатика и информационни технологии в МГ „Баба Тонка“. Учениците представиха и защитиха достойно своите разработки. Авторитетно жури от учени, представители на бизнес организации, Академия „Овергаз“ и „РОБО лига“ присъдиха награди за най-ценните и впечатляващи проекти.

Три от петте отличия получиха възпитаниците на МГ „Баба Тонка“ – град Русе. При много голяма конкуренция те постихнаха изключителен успех, като спечелиха второ и трето място и специална награда за най-млади изобретатели.

На второ място се класира Анакин Али от 11б клас с проекта си „TiHub – автоматизирана платформа за оценяване“. Най-голям интерес предизвика проектът „Робот с изкуствен интелект 3D AI Robot“ на ученичката Мария Кирилова от 11в клас. Роботът е създаден с цел обучение на деца със специални образователни потребности и ментални проблеми. Мария завоюва ТРЕТО място.

Специална награда за най-млади изобретатели спечелиха Никола Великов от 6а клас и Александър Славов от 6б клас с проекта си „Познай столицата“ и Велислав Митрев от 6б клас и Николай Паришев от 6а клас с тяхната разработка „Изобразяване на музикални инструменти чрез основни символи и знаци“.

Отлично се представиха и другите участници – Светлозара Кирова и Никол Георгиева от 10б клас с проекта си „Математиката в балетното изкуство“; Рая Христова от 10в клас и Ния Нейкова от 10б клас с тяхната разработка „Sunset Diary“.

Учениците, заели призови места на конкурса, получават като награда финансова подкрепа от Фондация „Миню Балкански“ за реализация на свои бъдещи идеи и разработки. Това е единственият по рода си конкурс, който предоставя финансова подкрепа на младите изобретатели.

Второ и трето място за МГ „Баба Тонка“ – Русе на националния конкурс „Млади изобретатели“
Сподели: