Възможностите за разширяване на търговско-икономическото сътрудничество и транспортната свързаност между Русе и Гюргево бяха обсъдени днес

Възможностите за разширяване на търговско-икономическото сътрудничество и транспортната свързаност между Русе и Гюргево бяха обсъдени днес

Възможностите за разширяване на търговско-икономическото сътрудничество и транспортната свързаност между Русе и Гюргево обсъди заместник областният управител Георги Георгиев с председателя на Окръжния съвет Думитру Беяну и неговия заместник Кристиян Анкулеску. Георги Георгиев посочи, че водещ приоритет за него ще бъде развитието на трансграничните отношения във всеки един аспект. „Трафикът между България и Румъния продължава да се увеличава, а това налага и увеличаване на граничния капацитет“, посочи Георгиев. Според него има две възможности, които могат да допринесат за решаване на проблема. Това са изграждането на втори мост над река Дунав при Русе и възобновяването на фериботната линия между Русе и Гюргево. По думите на заместник областния управител първият вариант е по-скоро стратегически приоритет и затова по никакъв начин не бива да забавя стартирането на проекта. Георгиев посочи още, че е убеден, че възобновяването на редовната фериботна линия би могло да се постигне в краткосрочен период. „Налични са всички инфраструктурни и технически условия от българска страна“, каза заместник областният управител. От румънска страна той получи подкрепа и бе уверен, че властите в Гюргево са направили всичко възможно за реализирането на проекта. Очаква се правителственото решение на Румъния, с което да се даде реален старт на дейността на тамошния пункт.

„Чрез подобряването на транспортната инфраструктура ще улесним икономическият обмен, ще подпомогнем развитието на туризма и ще спестим време на пътуващите граждани. Считам, че развитието на транспортните връзки между България и Румъния, в т.ч. между Русе и Гюргево е ключово за просперитета и стабилността на региона. В настоящата сложна геополитическа обстановка трябва да намерим най-добрите възможности за утвърждаване на междурегионалото сътрудничество“, посочи Георгиев. „Уверявам, че можете да разчитате на мен за активен диалог и координация по всички въпроси от общ интерес. Сигурен съм, че ключовата дума в нашата бъдеща съвместна работа ще бъде доверие“, категоричен бе заместник областният управител.

В срещата участва и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева. По-късно през деня се проведе и заседание на Съвместната българо-румънска работна земеделска група.

Сподели: