Възможността за изграждане на водноелектрически колони от ново поколение обсъдиха Синан Хебибов и Лазар Лазаров

Възможността за изграждане на водноелектрически колони от ново поколение обсъдиха Синан Хебибов и Лазар Лазаров

Време за прочитане: < 1 мин.

Заместник областният управител на Русе Синан Хебибов пое ангажимент за съдействие на Лазар Лазаров за осъществяване на контакт с представители на местната власт, както и с водещи фирми в страната за изготвяне на подробен проект за изграждане на водноелектрически колони от напълно ново поколение. Идеята е да се ползва силата на водата и по-точно на вълните. Те би трябвало да задвижват водно колело, което да произвежда механична енергия, която в последствие да се превърне в електрическа. Очакваното количество от едно подобно съоръжение е около 2 мегавата за час, а цената би била около пет пъти по-ниска от настоящата. Макар на този етап идеята да изглежда по-скоро като абстрактен и труднопостижим сценарий, то експерти я оценяват като адекватна и изключително иновативна. Той даже я е патентовал в България и е получил положителни становища от много други държави. Подобен източник на енергия е надежден и ще помогне за енергийната независимост на определени квартали и дори градове. За целта обаче е необходимо да се изградят множество подобни съоръжения, които на този етап не е ясно къде точно могат да бъдат разположени по поречието на река Дунав, така че да не затрудняват корабния трафик.

Лазар Лазаров е работил на някои от най-значимите национални обекти в не чак толкова далечното минало на страната и е отговарял за изграждането на допълнителни мощности към ТЕЦ „Марица“.

За ръководството на Областната управа в крайдунавския град развитието на зелената енергетика продължава да бъде сред водещите приоритети.

Сподели:

Още новини от деня