сколиоза и нарушения във физическото си развитие

Възпитаници на детска градина в Русе ще бъдат изследвани за сколиоза и нарушения във физическото си развитие

На 9 и 10 февруари специалистите от Кинезитерапевтичен салон „Хигия“ ще направят обследване на децата от ДГ „Здравец” – Русе.

 Целта му е превенция на сколиози, плоскостъпие и затлъстяване. Прегледът ще бъде безплатен и ще обхване близо 300 деца при спазване на всички противоепидемични мерки.

Много от родителите изпитват тревога, че децата им са често в застой, особено през периода на локдаун и принудителното затваряне на детските градини. Обездвижването води до двигателни нарушения, затлъстяване и различни психологически реакции у децата, сред които агресивни психо-соматични, психо-емоционални и други нарушения.

Така идва и идеята на управителя на кинезитерапевтичния салон Цветомир Цанков и директора на детското заведение Диана Калбанова за благотворителната кампания, чрез която могат да се проследят и предотвратят по-нататъшни усложнения.

Изследвания показват, че престоят на всяко дете вкъщи повече от 10 дни води до загуба на желание за учебен процес, залежаване и обездвижване. Според специалистите задържането на подрастващи деца с активен физиологичен растеж поражда агресивност, тъй като не може да бъде изразходван целият им хормонален потенциал. Това е валидно и за двата пола.

Ограничените спортни занимания също водят до нарушения във физическото състояние и правилния растеж на подрастващите.

Сподели: