телефонни измамници

Възрастна жена от Русе даде над 10 000 лева на телефонни измамници

На 21.11.2018 г. в 14.30 ч. в Първо РУ-Русе се е явила 67 годишна жена, живееща в  Русе, която е заявила, че около 10.30 – 10.40 ч. на домашния й телефон ѝ се обадил непознат мъж, който я е въвел в заблуждение, че се обажда  „главен комисар Стефан Кънчев“, като ѝ казал, че е обект на телефонни измамници, които ще ѝ се обадят и е необходимо да съдейства на полицията за да бъдат задържани.

След това ѝ звъннал на мобилния телефон, като жената не може да обясни тя ли си е казала номера или не. Вдигнала и разпознала по гласа същия „комисар Кънчев“. Същият ѝ казал да запиши един номер, който щял да я потърси малко по-късно, както и да не затваря мобилния си телефон, за да можел да слуша какво говори с измамниците. След това ѝ звъннал отново домашния телефон, като плачейки жена и казала: „Мамо, счупих си крака, ей сега ще ти дам доктора“. Тогава ѝ се обадил мъж, който ѝ се представил като „д-р Христов“. Същият ѝ казал, че е счупен крака на дъщеря й и трябват 50 хил. лева за операция. Жената му обяснила, че няма толкова пари, като тогава доктора започнал да я обижда и заплашва.

„Комисар Кънчев“ попитал дали има пари и златни накити в дома си. Тя казала, че има  сумата от 400 лева и златни накити. „Комисарят“ я попитал дали има пари в банка и тя казала, че има 10 000 лева в Пощенска банка. Тогава ѝ наредил да сложи в дамската си чанта сумата от 400 лева и златните накити и по най-бързия начин да отиде до пощенска банка да изтегли сумата от 10 000 лева, защото имало подадена заявка вече за теглене и измамниците ще ѝ вземат парите. „Комисарят“ казал още, че е следена от цивилни служители на полицията и разпоредил да не затваря мобилния си телефон, за да е на линия постоянно и да му каже, когато стигне до центъра на гр. Русе, за да я упъти накъде да върви. Стигайки до  общината, жената казала на „комисар Кънчев“ къде е. Тогава той ѝ казал да отиде да изтегли парите си от клона на Пощенска банка, намиращ се при старата пожарна, т.е на ул. „Александровска“. Тя стигнала пред банката и казала къде е. „Комисар Кънчев“ и казал да влезе в банката, без да се оглежда, като я предупредил, че ако служителката я попита защо тегли парите да ѝ каже, че и трябват за операция на очите в Турция. Жената влязла в банката и изтеглила сумата от 10 000 лева. Тогава „комисар Кънчев“ ѝ казал как да стигане и къде да остави парите – сумата от 10400 лева, златните накити и документа за теглене.

След това жената решила да каже на „комисар Кънчев“, че е изпълнила указанията и установила, че той е затворил. Тогава звъннала на дъщеря си, която отишла при нея. След като разказала какво се е случило разбрала, че е била измамена. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 209 ал.1, от НК.

Сподели:

Още новини от деня