одмвр русе лого полиция мвр

Възрастна русенка стана жертва на измама

В Първо РУ е започнато разследване по сигнал за извършена измама на възрастна жена в Русе.

За престъплението е постъпила информация вчера. Потърпевшата гражданка е разказала на полицаите, че близо до дома си е била заприказвана от мургав мъж, който се представил за служител на пенсионното и й дал разяснения, че има право на допълнителна пенсия в размер на 8000 лева. Той уточнил обаче, че за да задвижи процедурата по получаването на парите, е необходимо тя първоначално да му предостави сума от 3000 лева в брой. Жената очевидно повярвала на версията на непознатия и го поканила в жилището си, където му броила 2500 лева, които била прибрала в дома си, както и още 500 лева – от получената същия ден пенсия. Щом взел трите хиляди лева, мъжът напуснал жилището с уговорката да се върне след около 15 минути с 8000 лева. След като не се върнал с обещаните пари, възрастната жена разбрала, че е станала жертва на измама и потърсила полицията. Разследващите са документирали разказаното от нея и е започнала работа по случая, като е образувано досъдебно производство.

ВНИМАНИЕ!

От полицията отново напомнят на гражданите, че за да НЕ станат жертви на измами, е необходимо да бъдат бдителни, тъй като измамниците са изобретателни и често се представят за сътрудници или длъжностни лица, с цел да набавят за себе си финансови облаги.
Обръщаме Ви внимание, че искането на пари в брой е ясен белег за измама или корупция.

Освен по телефона, измамниците могат да ни атакуват и в директен контакт. Не забравяйте, че при извършване на проверки, справки, проучвания, засичане на сметки и други дейности с граждани, представителите на институциите трябва да се легитимират със служебни карти или други документи.

При всеки подобен съмнителен случай, е необходимо хората незабавно да се свържат със съответната институция или да сигнализират органите на реда.

Сподели:

Още новини от деня