стена-колектор-дунав

Възстановено е корабоплаването в българо-румънския участък от река Дунав за плавателни съдове с газене от 1,70 метра

Възстановено е корабоплаването в българо-румънския участък от река Дунав за плавателни съдове с газене от 1,70 метра. Това съобщи директорът на дирекцията „Речен надзор – Русе“ към агенцията „Морска администрация“ Иван Жеков.

По думите му причина за това са извършените драгажни дейности, свързани с удълбочаването на фарватера (плавателния път) край островите Белене и Батин, които са най-критичните места в българо-румънския участък. В тези райони все още се преминава с ограничени габарити на корабните състави.

„Не можем да говорим все още за нормално корабоплаване. Това ще бъде факт, ако до българския участък достигне част от вълната, която в момента преминава през Сърбия, както и ако има валежи в големите притоци на Дунав – Драва, Тиса и Сава“, обясни Жеков.

По данни на изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ нивото на река Дунав при Русе днес е минус 64 см спрямо условната кота „нула“. Прогнозата за идните два дни е то се повиши с 23 см и да достигне минус 41 см спрямо условната кота „нула“.

Сподели: