Възстановка по случай 120 години от Илинденско-преображенското въстание ще има на 29 юли в Русе

Възстановка по случай 120 години от Илинденско-преображенското въстание ще има на 29 юли от 11 часа в Парка на младежта в Русе.

Заповядайте да отдадем необходимата почит на героите от най-мащабното българско въстание – Илинденско-Преображенското.


Това е въстанието на българите от Охрид до Черно море. Сраженията се водят на огромна по мащаби територия – от Крушево, Смилево, Мечкин Камен, до Странджа и днешно Царево.
Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание не е само за себе си, не е изолиран бунт, то е продължение на българската съпротива срещу решенията на Берлинския конгрес. Непосредствено след обявяване на решенията му избухва Кресненско-Разложкото въстание, следва го Горноджумайското въстание на Върховния комитет в София (ВМОК) от 1902, следват Солунските атентати. Въстанието от 1903-та избухва първо в най-добре организирания Битолски революционен окръг (обхващащ почти цялата територия на днешна РСМ), продължава в Одринско и завърша в Серския революционен окръг, в разложкото поле, където е и неговия епичен финал.

Във възстановката ще Ви изненадаме с акцентите, които свързват Русе с героизма на въстанието.

През целия ден, в петък, ще можете да разгледате открит музей с над 100 експоната на оръжия, използвани по нашите земи от Средновековието до Възраждането. Децата, под строг контрол на организаторите ще могат да упражнят стрелба с лък и пушка.

В събота от 11 часа ще можете да наблюдавате възстановка на бойните действия, случили се през 1903-та година.
В двата дни ще бъде изложена и изложба, посветена на въстанието, която е подготвена от @Македонски научен институт.

Събитието се организира от ВМРО и Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка за България“ с подкрепата и участието на НД „Традиция“ – Русе, НЧ „Стефан Караджа“ и НЧ „Гоце Делчев“ – Русе.

Сподели: