В Басарбово честваха Бабинден днес

В Басарбово честваха Бабинден днес

Народният представител от ГЕРБ в 19–и МИР – Русе Пламен Нунев участва в честване на Бабинден днес по обед /20 януари 2018 година/. Жителите на село Басарбово /Община Русе/ отбелязаха Деня на родилната помощ с песни и хора въпреки студеното време. Сред официалните гости на събитиетобяха още областният управител Галин Григоров, председателят на Общинския съвет в Русе чл.-кор. проф. дтн. инж. Христо Белоев, общински съветници. Приветствие от името на кмета на Община Русе Пламен Стоилов отправи директорът на ОП „Русе арт“ Мариан Савов.

Пламен Нунев отбеляза в словото си: „Приемете приветствието ми за усилията на всички вас – настоящи и бъдещи майки, баби, които давате началото на новото поколение в село Басарбово и във всички населени места на Община Русе! Раждането и възпитанието на дете и неговото отглеждане е една от най – важните задачи в живота. Затова, на този ден осъзнаваме още по – силно смисъла и ценността на децата за запазване и развитие на обществото ни.“

Г-н Нунев поднесе цвете на акушерката Надка Узунова, която дълги години изражда децата на Басарбово. Кметът на Басарбово Николай Колев се обърна към всички баби, дами и млади момичета, като им пожела да са винаги жизнерадостни, весели, и здрави, защото на тази дата те са най-важни, като допринасят за съществуването на този свят.
В приветствието си към жителите Галин Григоров изрази задоволство, че настоящият празник вече се е превърнал в традиция. Г-н Григоров постави акцент, че съхраняването и предаването на типичните български традиции е в основата на формирането националното самосъзнание на бъдещите поколения. „Това е един от начините всеки от нас да се докосне до бита, присъщ за българина през определен исторически период“ заяви областният управител. Г-н Григоров допълни, че раждането и отглеждането на дете е най-благородната кауза. Също така той поднесе кърпа, сапун и букет на акушерката Надка Узунова, която дълги години изражда децата от селото.

По стара традиция многодетна майка изми ръцете на баба Надка Узунова.

Междувременно екип преоблечени жени като полицаи спираха автомобили, шофирани от мъже и искаха пари в съответствие с традицията. Честването продължи в пенсионерския клуб на селото със специална празнична програма с участието на индивидуални изпълнители и състави от Русе. Организатори на празненството бяха кметство Басарбово и Народно читалище „Св. Димитър Басарбовски – 1902“ с подкрепата на ГЕРБ – Русе и местни жители.

Сподели:

Още новини от деня