В Библиотеката бе открита документална изложба „Известни музиканти в Русе“

В Библиотеката бе открита документална изложба „Известни музиканти в Русе“

На 18 март във фоайето на ІІ етаж на библиотеката беше открита документална изложба „Известни музиканти в Русе“. Експозицията е в рамките на МФ „Мартенски музикални дни“. Събитието беше уважено от зам. Кмета Хуманитарни дейности Енчо Енчев, който поднесе поздравителен адрес от кмета на града Пенчо Милков.

Изложбата е по повод житейски годишнини на известни музиканти в Русе. Някои от тях са родени в Русе, други – завинаги са свързали името си с нашия град, но всички те са допринесли за развитието на русенската музикална култура.

145 години от рождението на Александър Йорганджиев (1879 – 1960) – роден в Русе, виолончелист, педагог, диригент. Ръководи Филхармонично дружество „Лира“ и Катедрален хор „Св. Троица“.

135 години от рождението на Иван Сорокин (1889 – 1937, Русе) – роден в Москва, диригент и композитор. Ръководител и диригент на Катедралния хор „Св. Троица“.

125 години от рождението на Саша Попов (1899 – 1976) – роден в Русе, цигулар-виртуоз, диригент и общественик, ръководител на Държавния симфоничен оркестър – Русе.

120 години от рождението на Константин Попов (1904 – 1991) – роден в Русе, виолончелист, педагог и общественик, солист на Русенския симфоничен оркестър.

110 години от рождението на Стефан Вачев (1914 – 2005) – диригент на симфоничния оркестър в Русе, основател на Младежкия симфоничен оркестър, диригент на представителния Военен духов оркестър.

100 години от рождението на Константин Илиев (1924 – 1988) – първият диригент на Държавна Филхармония – Русе, главен диригент на Русенската народна опера.

90 години от рождението на Васил Казанджиев (1934) – роден в Русе, композитор, диригент и педагог.

90 години от рождението на композитора Атанас Косев, роден в Русе.

В изложбата са представени документи и снимки от колекция „Ръкописи“ за Александър Йорганджиев, книги за Саша Попов, Константин Попов, Константин Илиев, Васил Казанджиев, Атанас Косев, техни монографии, както и публикации в периодични издания от русенските изследователи Димитър Сакакушев, Силви Стамболиев, Огнян Стамболиев и др. Изложбата включва програми на техни концертни изяви в Русе и нотни издания, разкриващи творчеството им. Част от нотните издания са от фонда на училищната библиотека към НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, където се съхранява сбирка от личната нототека на Александър Йорганджиев. Те са издадени в края на ХІХ в., повечето – в Германия. Титулната страница и корицата на изданията са оформени с красиви орнаменти и шрифтове. На тях Ал. Йорганджиев е поставил своя подпис.

Част от изложбата е посветена на 75 години от създаването на Държавна опера Русе. Представили сме книги за историята на операта и програми на нейни постановки. Сред тях е и програма от 1949 г. на операта „Травиата“ от Верди, която е първа премиера на държавната опера, състояла се на 27 Ноември 1949 г. с диригент Константин Илиев.

Изложбата може да бъде видяна до края на месец март.

Сподели: