су васил левски русе вход

В близо 57 % от паралелките на Русенска област учениците са в т. нар. STEM профили

Повече от половината ученици в България изучават професия след VII клас. За поредна година се увеличава делът на професионалните паралелки, както и на тези със STEM професии и профили.

Осмокласниците в професионални гимназии са 56,56% от всички. Това е увеличение от почти 4 процентни пункта спрямо учебната 2019/2020  година, когато за пръв път се забелязва повишен интерес към професионалното образование.

Това показва изпълнението на план-приема в гимназиите след VII клас за учебната 2021/2022 година. 

Сформирани са общо 2333 паралелки с 54 499 осмокласници. От тях 1381 са професионални, 1371 са STEM. Профилираните са 952. От тях с профил „Чужди езици“ са 296.

Почти 32 000 ученици в VIII клас (58,42%) се обучават по STEM профили и професии. Има ръст на приема в STEM професиите в направления „Компютърни науки“ и „Приложна информатика“,  както и в профилите „Природни науки“ и „Софтуерни и хардуерни науки“.

Значително е нараснал броят на учениците, които се подготвят по специалности с очакван недостиг на пазара на труда. Тази учебна година те са 8483, а през изминалата са били 5425. Най-голям е броят на учениците, които се обучават по такива специалности в областите Пловдив, Варна, Сливен и Стара Загора. Най-предпочитани са „Автотранспортна техника“, „Производство на кулинарни изделия и напитки“, „Спедиция, транспортна и складова логистика“, „Производство на хляб и хлебни изделия“, „Електрически превозни средства“, „Машини и системи с цифрово-програмно управление“ и „Трайни насаждения“.

Близо 1300 ученици в 70 паралелки в VIII клас се обучават и в защитени от държавата специалности. Техният брой е най-голям в областите Бургас, Варна, София-град и Стара Загора. Най-голям е броят на изучаващите „Полевъдство“, „Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника“, „Корабни машини и механизми“, „Корабоводене – морско“ и „Конструиране, моделиране и технология на обувни изделия“.

Най-високият процент на сформираните професионални паралелки е в област Враца – 75.74% от всички. Следва Перник с 69.10%. В София също има ръст – професионалните паралелки в VIII клас са 41,38%. За сравнение през учебната 2019/2020 година процентът е 36,92%.

Най-много са паралелките със STEM професии и профили в Перник – 75.56%, следвани от Търговище (75.06%) и Габрово (70.22%).

1118 от местата в Русенска област или 60% са за професионални паралелки. В 57% от паралелките се обучават ученици в т.нар. STEM профили, чиито акцент е поставен върху науката, технологиите, инженерството и математиката. В Русе има 56 паралелки, от които 21 за профилирано обучение, а 35 за професионално. Статистиката сочи още, че в община Русе имаме 11 професионални гимназии и 8 профилирани и средни училища.

Шecт yчилищa oт Pyce получиха cpeдcтвa зa изгpaждaнe нa ЅТЕМ цeнтpoвe пo нaциoнaлнaтa пpoгpaмa нa Mиниcтepcтвoтo нa oбpaзoвaниeтo и нayĸaтa. Cтaвa дyмa зa oбyчeниe чpeз мeтoдитe нayĸa, тexнoлoгии, инжeнepcтвo и мaтeмaтиĸa. Цeнтpoвeтe щe пpeдocтaвят вcичĸи нeoбxoдими ycлoвия зa пpoвeждaнeтo нa cъвpeмeннo и ĸaчecтвeнo ЅТЕМ oбyчeниe в yчилищe.

Πpoгpaмaтa финaнcиpa пpoeĸти в двe ĸaтeгopии: мaлĸa (дo 50 000 лв.) и гoлямa (дo 300 000 лв.). B гoлямaтa ĸaтeгopия зa yчилищa c нaд 300 yчeници ĸлacиpaнитe ca ΠГ пo oблeĸлo „Heдĸa Ивaн Лaзapoвa“ и CУ „Bacил Лeвcĸи“. B мaлĸaтa ĸaтeгopия, зa yчилищe c пoд 300 yчeници или зa yчилищa c нaд 300 yчeници, в ĸoитo вeчe фyнĸциoниpa cъвpeмeнeн ЅТЕМ цeнтъp, ĸлacиpaнитe ca OУ „Aнгeл Kънчeв“, OУ „Bacил Aпpилoв“, ΠГ пo тpaнcпopт и ΠГ пo peчнo ĸopaбocтpoeнe и ĸopaбoплaвaнe.

Сподели: