В Босилковци искат да се подменят водопроводи поради многото аварии

В село Босилковци /Община Бяла/ искат да се подменят водопроводи поне по улиците, където има най – често аварии. Местните жители се оплакват от постоянни прекъсвания на водоподаването по няколко часа всеки ден. Хората отбелязват в молбата си за съдействие, адресирана до общинската администрация и ВиК, че през последния месец почти няма вода. 3 – 4 аварии има на ден, като спирането продължава за по час. През дъждовни дни от чешмите тече кална вода.

Босилковци отдавна е рекордьор по аварии, заяви кметът на Община Бяла Димитър Славов по време на днешното заседание на ОбС – Бяла.

За тази година са били заложени за подмяна водопроводите по две улици там. Поради намаляване цената на водата същите са отпаднали от програмата за обновяване през 2021 година. За следващата година Босилковци ще бъде приоритет. Наистина през последните 2 месеца положението там е много лошо. Последствията от една авария нормално се отстраняват за 5 – 6 часа и на практика почти всеки ден те остават без вода за дълъг период, което е много неприятно.

Догодина се предвижда подмяна на тръбопроводите по протежение на 3 улици, а едната от тях ще е главната в населеното място и е набелязана отдавна. Проведен е разговор с кмета по проблема. С него е проведено и съгласуване на обновяването през 2022 година.

Ще бъде направен опит за кандидатстване пред ВиК – холдинга, за да се възстанови батинския водопровод, който захранва Ценово и Бяла, вкл. и Босилковци. Това село понастоящем няма друга алтернатива.

В Програмата за развитие на селските района за новия програмен период не са предвидени средства за подмяна на водопроводи. Всичко се прехвърля на ВиК – асоциации и дружества.

545 са жителите на селото по постоянен адрес по данни на ГД ГРАО от 15 септември 2021 година.

/снимката е илюстративна и е от Русе/

Сподели: