В Галерия „Библиотека“ се проведе финалното събитие на четвъртото издание на Националния конкурс за къс разказ „Мостове“

В Галерия „Библиотека“ се проведе финалното събитие на четвъртото издание на Националния конкурс за къс разказ „Мостове“

На 3 юни в Галерия „Библиотека“ се проведе финалното събитие на четвъртото издание на Националния конкурс за къс разказ „Мостове“, организирано от Дамски писателски клуб „Фортуна”, клуб „Мечтание”, фондация „Русе – град на свободния дух”, с медийното партньорство на Дарик радио и подкрепата на Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе. На него беше представен сборникът „Мостове 4“ с творби от конкурса, в който са взели участие общо 44 автори – 33 жени и 11 мъже от София, Русе, Сливен, Тутракан, Габрово, Провадия, Пирдоп, Враца, Каварна, Перник, Плевен, Бургас, Нови хан, Равда, Сунгурларе, с. Здравец, Варненско и… Верона.

Дали повлияни от духа на пандемията, или напротив, в търсене на романтика за разтуха, дамите от Дамски писателски клуб „Фортуна” избират за тема на четвъртото издание на Националния конкурс „Докато смъртта ни събере”. И макар на пръв поглед тази тема да звучи доста зловещо, тя им донася най-романтичния сборник в историята на конкурса. Любовта, противопоставяща се на смъртта, присъства в почти всички разкази. А в някои от тях дори самата смърт е красива.

В сборника „Мостове 4“ са събрани 21 истории – истории за смърт, любов, надежда, отмъщение. Това, всъщност, са истории за живота.

Журито за поредна година трудно е определило само 10 творби като най-добри, защото и други са заслужавали, споделиха организаторите. Както всеки път, те са имали възможност да включат в сборника и бонус-разкази извън класацията. Пишещата част от журито също е показала своята гледна точка към темата.

Отличените получиха своите награди на живо или се включиха онлайн, беше дадена и награда на читателите, които са гласували за своя фаворит във фейсбук. Една от наградените дами дойде чак от Верона – Вероника Кръстева ще отнесе в Италия наградата на клуб „Мечтание“ за своя разказ „Начин да умра“.

В края на вечерта дамите от клуб „Фортуна“, който през 2021 г. навършва пет години от основаването си, обявиха темата за Петото юбилейно издание на Националния конкурс за къс разказ „Мостове“2021 и тя логично е: „Шегите на Фортуна“.

Сподели: