В Гюргево бе открита изложбата „Културата обединява”

В Гюргево бе открита изложбата „Културата обединява”

Днес в Гюргево по повод националния празник на Румъния – 1 Декември, бе открита изложбата „Културата обединява”.

Организатори са Асоциация Еврорегион Данубиус, съвместно с Държавен архив-Русе и Окръжен Исторически музей Гюргево.

Изложбата представя документи, фотографии, афиши, пощенски картички за културни събития в Русе и Гюргево. Отделено е място и на фотоси от книгите на русенеца Румен Кузов „Русе- илюстрован ретро гид” и „Русе в миналото”, които миналата есен бяха представени в Гюргевската библиотека.

Съпътстваща изложба показва стари пощенски картички и графики от Първата Световна война, в памет на познатия на русенската общественост румънски проф. Корнелиу Беда – историк, музеограф, писател и колекционер /починал през 2014 година/.

„Един от приоритетите ни е популяризиране на културата, традициите и обичаите на българи и румънци и тяхното взаимно опознаване”, посочи изпълнителният директор на Еврорегион Данубиус Лили Ганчева. Стефка Маринова, директор на Държавен архив Русе, сподели, че това е най-добрият подарък, който биха могли да направят по повод 100 години от обединението на Румъния.

От своя страна директорът на Окръжен музей Гюргево Йонел Мускалу поздрави българската страна и отбеляза, че това е вече осмата съвместна инициатива в настоящата година. Според него именно културата и обичаите се възприемат най-лесно и провокират интереса на хора от всички възрасти.

На 1-ви декември 1918 г. в гр. Алба Юлия, Трансилвания е свикан Великият румънски национален съвет, където 600 депутати и 628 представители на културни и обществени организации гласуват обединението на областите Трансилвания, Кришана, Сатмар, Марамуреш и Банат с Румъния, в резултат на което е създадена единна държава. Датата 1-ви Декември става официален Национален празник от 1990 г., след свалянето на комунистическия режим в Румъния, под управлението на Николай Чаушеску.

Гости на събитието бяха Николае Барбу, кмет на Гюргево, представители на местната и държавна власт, културни институции, представители на медиите, граждани на Русе и Гюргево.

Организаторите на изложбата получиха поздравителни адреси от областния управител Галин Григоров и председателят на Окръжен съвет Гюргево Мариан Мина.

Настоящата изложба е първа за Държавен архив Русе в Гюргево.

Сподели: