Русенци почетоха паметта на Михай Еминеску в Гюргево

Русенци почетоха паметта на Михай Еминеску в Гюргево

Русенци почетоха паметта на Михай Еминеску в Гюргево

Институции и хора на културата, писатели, музеографи, учители, ученици, студенти, журналисти и други любители на литературата и изкуството се събраха вчера, за да почетат паметта на великия румънски поет Михай Еминеску. Тогава се навършиха 129 години от неговата смърт.

Сред гостите бе и многочислена делегация от България, включваща Йордан Василев – председател на Съюза на свободните писатели в Русе, поети, писатели, преводачи, скулптори. От Букурещ пристигнаха писателят Петре Крачун – член на Съюза на писателите в Румъния и почетен гражданин на Гюргево, Даниел Челару – художник и др. Заместник – кметът Йон Драгомир също се вклучи в събитието.

Програма с песни, стихове и специални слова бе подготвена от участниците, като бе представена пред паметника на поета в парка „Алеи“. Водещ и модератор бе поетесата Дуня Пълънджеану. Гости и домакини посетиха експозиция от скулптури, дело на Петришор Стоенеску. В музея „Теохари Антонеску“ бе подредена експозиция на икони на Даниел Челару. Там се състоя представянето на книги, сред които и списанието за деца „Царството на думите“ от Петре Крачун.

Отбелязването на годишнината бе организирано от Литературния кръг „Светлоструй“, Културен център „Йон Виня“, Окръжен музей „Теохари Антонеску“, Окръжен инспекторат на образованието, Община Гюргево и Общински съвет – Гюргево, Общински съвет на хората от третата възраст – Гюргево, Съюз на свободните писатели – Русе и НЧ „Христо Ботев“ – Русе.

Сподели:

Още новини от деня