Изложбата „Светците от долината на Русенски Лом – покровители на два православни народа“ ще гостува от утре в гюргевския музей

В Гюргево ще бъде открита изложбата на Регионален исторически музей – Русе „Светците от долината на Русенски Лом – покровители на два православни народа“

Днес (29 февруари) в Музей „Теохари Антонеску“ в Гюргево, Румъния, ще бъде открита изложбата на Регионален исторически музей – Русе „Светците от долината на Русенски Лом – покровители на два православни народа“. Експозицията ще бъде представена от г-жа Ренета Рошкева и от автора Евгени Георгиев. Поводът е предстоящият Национален празник на България 3 март.

Изложбата е създадена на български и румънски език. Експозицията представя долината на река Русенски Лом като своеобразна местна Света гора – култов център, чиято важност е от значение за българи и румънци. Обозначени са отделни места, обвързани с изявите на местни светци, като се описват скалните обители и живота на светеца.

Реализирането на изложбата на Русенския музей в Румъния стана възможно със съдействието на Асоциация „Еврорегион Данубиус“.

Сподели: