В деня на българската община местната администрация отвори вратите си за русенските ученици

Време за прочитане: 2 мин.

Ученици от Русе посетиха сградата на общината на пл. „Свобода“ и се запознаха отблизо с отговорностите на различните отдели, дирекции, звена и общински предприятия по случай Деня на българската община и местното самоуправление.

„Община Русе е толкова силна, колкото сме силни всички ние“, обърна се към учениците кметът. Той им пожела да не забравят колко велик е родният им град, възраждал се с общи усилия на предците им след като многократно бива унищожаван във влашко-турските и руско-турските войни.

В края на срещата си възпитаниците на средните училища оставиха своята следа, като заедно посадиха символично дръвче в Централната градина. По-малките посетители от ОУ „Олимпи Панов“ пък бяха подготвили специална презентация, проследяваща историята на русенското местно самоуправление, и подариха на кмета Пенчо Милков албум с рисунки, изобразяващи техните мечти за развитие на Русе.

По случай празника бе открита и изложба в Доходното здание с картини на емблематични русенски сгради, дело на едни от най-добрите русенски художници. Зам.-кметовете Енчо Енчев и Златомира Стефанова приканиха русенци да я посетят и да се докоснат до духа на родния ни град, запечатан в творбите. Атмосферата на събитието бе допълнена и от концерт на Биг бенд Русе.

От 14 ч. в обновения Пантеон на възрожденците учениците от СУ „Възраждане“ и ОУ „Отец Паисий“ се запознаха с паметни моменти от българската и в частност от русенската история чрез 360-градусовия мултимедиен филм „Модерност, Възраждане, Революция – личности и събития“.

В Регионална библиотека „Любен Каравелов“ бе представена изложба, посветена на празничния ден, включваща книги, периодични издания и снимки от фонда на библиотеката. Историческото развитие на русенската община е проследено от далечната 1865 г. до днешно време. На 6 февруари 1865 г. българската общност в града приема своя „Устав на Русенската българска църковна община“, подписан от 70 представители на отделните махали и еснафски организации, с което се слага началото на Община Русе.

В края на деня в Доходното здание се проведе и концерт на Общински детски център за култура и изкуство, Общински младежки дом и ФТТ „Найден Киров“.

Сподели:

Още новини от деня